Als brand manager of marketeer kun je de bijna-eindeloze gesprekken over brand assets vast wel voorstellen. Als merk moet je je nou eenmaal op de juiste én een onderscheidende manier presenteren, wil je succesvol worden. Wist je dat marketingteams zich gemiddeld het meest bezighouden met merklogo’s? Maar zijn die de hoeveelheid tijd en aandacht écht waard?
Denk je aan de oren van Mickey Mouse, dan denk je aan Disney. Dit is een character dat is uitgegroeid tot symbool, en uiteindelijk zelfs tot een logo van Disney. Zie je de ‘M’ of ‘the shell’ als je op de snelweg rijdt, dan denk je aan McDonald’s of Shell. De ‘M’ en ‘the shell’ zijn beeldmerken of pictorial marks (logo zonder merknaam). Dit zijn zomaar drie voorbeelden van sterke brand assets. Deze merken hebben namelijk hun boodschap aan het merklogo gekoppeld. Zodra je het logo ziet, roepen jouw hersenen allerlei associaties op die ze enkel en alleen met dit merk hebben.
Logo’s scoren laag op de DBA Benchmark
Het team dat merkonderzoek doet bij Blauw is al ruim zeven jaar actief met studies naar brand assets. Op basis van die kennis en ervaring is de Distinctive Brand Asset Benchmark ontwikkeld, uniek in Nederland. Zo kunnen marketeers van alle merken de prestaties van hun brand assets meten aan die van winnaars. Over merklogo's valt de experts van Blauw ook een paar zaken echt op.
Hoewel Disney en McDonald’s hoog scoren met hun logo’s, geldt dat over het algemeen niet voor de meeste bedrijven. Gemiddeld scoren logo’s namelijk 56% (van de 100%), terwijl andere brand assets uitschieten naar 70-80%. Een score van 100% zou overigens betekenen dat iedere consument binnen 3 seconden een asset aan een specifiek merk weet te koppelen, enkel en alleen aan dat ene merk.
Waarom zijn logo’s de meest besproken brand asset?
Toch is een logo de meest besproken brand asset binnen marketingafdelingen. Dat is eigenlijk niet gek, want een merklogo kun je vaak makkelijk doorvertalen naar verschillende mediakanalen. Zo staat een logo op de landingspagina van je website, op je product, op reclame-uitingen en als applicatie op je mobiele telefoon. Een logo is daarmee belangrijk, want zonder überhaupt je merknaam te noemen, kunnen consumenten al weten dat het om jouw merk gaat.
2 kritische vragen
Maar ondanks al die aandacht blijft het effect van deze brand asset een beetje achter. Wil jij je wel goed onderscheiden met je merklogo? Houd bij het ontwikkelen van je logo dan twee kritische vragen in je achterhoofd:
Vraag 1: Hoe goed roep jij je merkboodschap op door alleen jouw logo in beeld te brengen?
Vraag 2: Hoe sterk is jouw logo gekoppeld aan jouw merk en niet aan die van concurrenten?
Mentale en fysieke beschikbaarheid
Pas als je deze twee vragen begrijpt, én goed kunt beantwoorden, heb je als merk een sterk logo. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om jouw logo op het juiste moment aanwezig te laten zijn. Denk nog maar eens aan het moment dat je op de snelweg rijdt en de ‘the shell’ ziet. Dit is voor Shell een touchpoint, tijdens zo’n touchpoint presenteert het merk zich als optie aan een potentiële klant: de autorijder met lege tank. En dat sluit aan op een bekende ‘marketingwet’ dat marketingcommunicatie het sterkste werkt vlak voor het aankoopmoment.
Onderscheid jezelf met ál jouw brand assets
Wil je weten hoe jij je als merk niet alleen met je logo maar met ál jouw brand assets kunt onderscheiden? In onze nieuwste whitepaper vertellen onze experts je alles wat je moet weten over brand assets en geven ze je de ultieme tips om een onderscheidende strategie te ontwikkelen.
Download hier de whitepaper: Boost jouw merk met Distinctive Brand Assets
Vergelijk jezelf met winnaars uit de DBA Benchmark en pas Strategisch Brand Asset Management toe
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!