Hij was vanochtend op de mediaparade van Sanoma in Hoofddorp. Joris van Heukelom van Ilse Media erkent dat hij steeds hetzelfde vertelt, maar het is toch goed om het weer eens te herhalen en tussendoor zitten er ook best leuke dingen tussen.
‘1000 jaar geleden werd de boekdrukkunst uitgevonden door Gutenberg. Dat had een enorme impact op de maatschappij. Informatie verspreiden ging veel makkelijker en veel meer mensen konden voortaan kennis nemen van de kennis van anderen. Ik denk dat internet een nog veel grotere impact heeft op onze samenleving dan de uitvinding van Gutenberg. In de komende 100 jaar zullen we dat merken en alles zal ingrijpend veranderen.
‘Wie van jullie heeft wel eens een boek geschreven? Wie van jullie heeft wel eens een bioscoopfilm gemaakt? Wie heeft er wel eens een krant gemaakt? Dat zijn er niet veel. Wie van jullie heeft wel eens een YouTube-filmpje geplaatst? Wie zit er op Facebook en laat daar foto’s achter? Dat zijn er veel meer. Dat is het verschil tussen vroeger en nu. Ik zal jullie de 10 do’s &don’ts geven van internet. Als je deze vasthoudt dan ga je van A naar B.
‘1. Gooi je oude mobiele telefoon weg die alleen maar kan bellen. Je kan alles met de nieuwe smartphones en dat moet je ook doen. Twitteren, mailen en altijd online zijn. 24/7. Wil je dat niet? Dat kan, maar dan wil je geen onderdeel zijn van de samenleving.
‘2. Werk anders. Vroeger dachten we een tijd na. Dan maakte een commissie een groot meeslepend plan en werd het in productie genomen. Het ging na twee of vier maanden live. Online is dat niet de juiste manier van werken. Je begint, je maakt fouten en past het geheel aan. Permanent. Je start en along the way word je beter. Je moet flexibel zijn. In het geval van Ilse betekent dat je journalisten niet los kunt koppelen van techneuten. Bij de dagbladen praten de techneuten en de journalisten niet met elkaar en dat hoeft ook niet. Maar online moet dat wel. De journalisten moeten ook techsavy zijn.
‘3. Stop being a control freak. Traditionele media hebben daar nog steeds last van. De muziekindustrie is er aan onder door gegaan. Internet was de vijand. De BBC doet het beter. Ze zeggen: build what you want using BBC-content. Ze geven hun content aan de massa. Dat is een teken van kracht. De Guardian doet het ook en noemt het Open Platform. Dat is het beste voor een lange, fijne toekomst.
‘4. Begrijp Google en hun business. In ’96 was Ilse de leidende zoekmachine met meer dan 90 procent marktaandeel. In ’07 had Ilse nog minder dan een procent over. Google is erg machtig, mocht je dat nog niet doorhebben. Je moet ze echt begrijpen. Mensen klikken alleen op de drie eerste zoekresultaten. Dus je moet weten hoe je daar komt.
‘Ik reed laatst langs een billboard met daarop Margriet die Mies Bouwman als gasthoofdredacteur heeft. Leuk, dacht ik. Laat ik eens zoeken wat ik daarover kan vinden via Google. De 13e link was van Margriet. Dat kan dus beter.
‘Kruip in de geest van consumenten. Ze zoeken niet meer op een woord, maar op twee of drie. Bovendien kunnen we over een jaar ook zoeken in video en dat zal helemaal voor een omwenteling zorgen.
‘5. Where ever the attention goes, money follows. Daar geloof ik nog steeds in. Als je het publiek hebt kun je geld verdienen. Ik denk dat je eerst je merk moet bouwen op internet en dat dan het geld volgt. Twee variabelen zijn daarbij essentieel: bereik en vertrouwen. Aan met name dat laatste schort het nog wel eens. Er zijn erg veel cowboys op het internet.
‘6. Be connected or die. Er zijn vele social networks, maar ik denk dat FaceBook wint. Het is al ver en erg internationaal. Hyves is leuk, maar erg Nederlands. Als je even over de grens kijkt, laat je het al vallen. Via social networks worden festivals als Lowlands gevuld. Daar komt geen affiche meer aan te pas. Ik ken mensen die FaceBook gebruiken om het te vullen met video’s. Alles verzamelt zich daar.
‘7. Facts are sacred. Comments are free. Meet alles. We testen bijvoorbeeld banners. We geven de ene banner aan iedereen en een andere aan de mensen waarvan we kunnen weten dat ze in reizen zijn geinteresseerd. Het verschil in respons is meer dan 1000 procent. Plaatjes scoren slechter dan tekstbanners. Begin met meten! Hoe gaan ze door je site?
‘8. Kijk naar je bezoekers. Te veel sites laten bezoekers nog altijd totaal verdwalen. Na 4 seconden zijn ze weg en komen nooit terug. Voor jou zijn er 1 miljard anderen. Lees: Steve Krug. Don’t make me think. Dat boek leert je hoe je het moet doen.
‘9. Breath your brand. Ken je merk. Voor wie doe je het allemaal? Al onze Ilse-merken hebben nu een brand key. Wat doe je en voor wie doe je het op welke manier? De uitkomst is nog niet eens zo belangrijk, het proces is cruciaal. Maar leg het wel vast.
‘10. Geloof in bewegend beeld. We hadden laatst iemand die onwel werd voor ons kantoor. Er kwam een traumahelicopter die voor onze deur landde. Iemand van zie.nl filmde het. Was niet zo spannend. Helicopter kwam en ging weer. Pas later zagen we een jongetje onder in beeld, dat een steen gooide naar de traumahelicopter. We zetten het filmpje online en meteen kreeg Geen Stijl het in de gaten. Ze roofden het gewoon, maar dat gebeurt vaker in deze wereld. Is ook niet erg. 24 uur later staat het overal en hebben 100.000 mensen het gezien. De PVV stelt er kamervragen over. Dat is de kracht van video.
‘Bedenk alleen dat het ook in scene gezet had kunnen zijn. Je kunt alles faken met video. Daar maak ik me wel eens zorgen over. Maar dan worden er drie keer kamervragen gesteld over dit soort incidenten en dan is het ook over. Ik blijf optimistisch. Als de derde wereldoorlog uitblijft dan is dat door het internet. Het maakt mensen slimmer. De voordelen zijn gewoon groter dan de nadelen.'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!