De Australische retailmarkt was al langere tijd lastig, is de verklaring in het hoofdkantoor van het fashionmerk G-Star in Amsterdam. Eerst waren er de aanhoudende verwoestende bosbranden die een flink gat sloegen in de verwachte verkopen. Daarna kwam de corona-pandemie er nog eens hard overheen.
G-Star Raw vroeg, zo meldde Adformatie gisteren, onverwacht faillissement aan voor zijn activiteiten in Australië. Het Nederlandse merk zou volgens de media down under zijn huur van de winkels niet meer kunnen betalen. Tweehonderd medewerkers in 57 winkels dreigen hun baan te verliezen. Opvallend: het had geen grote schulden. Hoe zit dat?
Dramatische markt
Uit antwoorden van G-Star op vragen die we voorlegden is op te maken dat het aangevraagde faillissement het gevolg was van een strategische keuze, gemaakt om perspectief te houden in een dramatische markt wereldwijd.
Ter illustratie: uit cijfers van The Commerce Department in de VS blijkt dat de omzet in de detailhandel in kleding en accessoires met maar liefst 89,3% daalde. Een keten als H&M zag in april 46% van zijn omzet verdampen.
G-Star ontkomt niet aan deze tendens en wordt zelf ook wereldwijd ‘flink geraakt’, laat het weten. Het heeft daarom onderzocht ‘wat de juiste investeringen en focusregio’s’ zijn om deze crisis te doorstaan.
Een van de conclusies daarvan was dat Australische markt te weinig perspectief bood, waarna ‘na het zorgvuldig afwegen van alle opties’ faillissement is aangevraagd. G-Star gaf geen antwoord op de vraag of er nog andere landen zijn waar de positie van het bedrijf in het geding is.
Terugtrekken op sterke markten
Het concern dat zich lange tijd op internationale expansie richtte, trekt zich terug op de markten waar het de sterkte positie heeft, 'onze grootste markten', zoals het zelf zegt.
Het noemt daarbij concreet Duitsland en Nederland. ‘Hier zien we veel potentie om onze business weer te versterken na de flinke impact van Covid-19.’
G-Star bestaat ruim dertig jaar bestaat is nog altijd grotendeels in handen van voormalig directeur Jos van Tilburg. Het is inmiddels is statutair gevestigd op Curaçao. Hoeveel omzet het jaarlijks heeft, is onbekend omdat het vanwege de plaats vestiging geen jaarcijfers bekend hoeft te maken. De schattingen liepen uiteen van 750- 800 miljoen euro per jaar.