Het systeem van Ja/Ja-stickers in de gemeente Utrecht geldt voorlopig niet voor het huis-aan-huisblad Stadsblad Utrecht van DPG Media. De uitgever heeft in hoger beroep een zaak tegen de gemeente gewonnen, blijkt uit een bericht op rechtspraak.nl.
Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is het systeem in strijd met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt beschermd.
Bodemprocedure
In de gemeente Utrecht geldt sinds 1 januari 2020 het opt-in-systeem: zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk als huis-aan-huisbladen mogen alleen worden bezorgd als op de brievenbus een Ja/Ja-sticker is aangebracht. Voorheen mocht een huis-aan-huisblad bij alle adressen in de gemeente worden bezorgd tenzij de bewoner een Nee/Nee-sticker op de brievenbus had (opt-out).
DPG Media heeft in een kort geding het hof gevraagd als voorlopige maatregel aan de gemeente op te leggen dat ze het systeem van de Ja/Ja-sticker nog niet laat ingaan, totdat uitspraak is gedaan in de daarover lopende bodemprocedure bij de rechtbank tussen de gemeente Utrecht en de uitgever.
Stadsblad Utrecht mag dus voorlopig nog worden bezorgd, tenzij er een Nee/Nee-sticker is aangebracht.
In steeds meer gemeenten wordt ongeadresseerd reclamedrukwerk beperkt naar een model zoals dat in Amsterdam eerder werd doorgevoerd. Het huis-aan-huisblad City van uitgever Trusted Media wist de regel te omzeilen en komt nu naast de hoofdstad ook in Haarlem en Tilburg uit.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!