Wat is er gebeurd met... het Merk Nederland
De cijfers geven een totaal ander beeld
Het Merk ‘Nederland’ is 872 miljard dollar waard. Deze 15e plek op de wereldranglijst is gebaseerd op de invloed die de reputatie van Nederland op onze financiële welvaart heeft. Een stijging van 9% ten opzichte van 2011. Op de Wereld welvaartsindex van het Britse Legatum staat Nederland op de 9e plek, vanwege sterke macro-economische indices en de hoge sociale cohesie. En ook op de welzijnslijstjes staat Nederland hoog aangeschreven, terwijl we op ‘welvaartsziekten’ (roken, overgewicht, inactiviteit) laag scoren.
Volgens Francis Fukuyama behoort Nederland samen met o.a. Japan, Duitsland en de Verenigde Staten tot de ‘high-trust-nations’; een land waarin voldoende onderling vertrouwen bestaat om met mensen van buiten het eigen familieverband samen te werken. ‘High-trust-nations’ bouwen makkelijker organisaties en bedrijven op die qua grootte uitstijgen boven het familiebedrijf. Men durft het risico aan te gaan om met onbekenden te werken.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaDoor openheid en vertrouwen in de medemens te hebben zijn we in staat gebleken om grote verbanden aan te gaan. En nog steeds: gerelateerd aan de omvang van de bevolking is Nederland één van de naties met de grootste dichtheid aan multinationals. Dat past bij de open, internationale oriëntatie die Nederland al sinds eeuwen kent.
Maar ondanks de goede cijfers is het slecht gesteld met ons zelfbeeld. Nederlanders maken zich zorgen over de economie, het integratiebeleid, (het gevoel van) veiligheid, graaicultuur, morele vakanties, politiek, zorg, milieu, etc. We zijn somber over (de toekomst van) ons land. We lijken ons minder in elkaar te herkennen. Zijn onzeker over gezamenlijke normen en waarden. De openheid, tolerantie en onbevooroordeeld die onze maatschappij zo kenmerkte - en verantwoordelijk is voor onze top positie op de ranglijsten - maakt langzaam maar zeker plaats voor wantrouwen en angst.
Het is een communicatieprobleem
Het merk Nederland heeft een communicatieprobleem. Met name een intern communicatieprobleem. De feiten staan niet lijn met onze emotie en overtuigingen. We kunnen dit oplossen. Nederland heeft een nieuw verhaal nodig. Een krachtige herpositionering en een aanstekelijke, toekomstgerichte visie. Waarin iedere Nederlander zich - en elkaar - kan herkennen. En waar een minderheid zich juist tegen kan afzetten.
Het doel is ons land weer te laten voelen wie we zijn, waar we vandaan komen, wat we met elkaar delen. Allen op die manier kun je weer openstaan voor anderen en de rest van de wereld. Alleen op die manier vinden we onze aantrekkingskracht op de rest van de wereld terug.
Wordt vervolgd.
Dit is de opening van een serie activiteiten die de komende maanden rond de herpositionering van Het merk Nederland zal plaatsvinden.
Rik Heijmen is mede-oprichter van boutique advertising agency KOKORO Amsterdam
Bronnen:
www.nationalaccountsofwellbeing.org/
www.happyplanetindex.org/data/
www.cbs.nl
www.brandfinance.com
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid