Overslaan en naar de inhoud gaan

"Nederlander wil nieuwe baan, maar maakt er geen werk van"

De meeste Nederlanders zijn relatief tevreden met hun werk. Toch staat ruim veertig procent van de beroepsbevolking open voor een nieuwe…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat blijkt uit het onderzoek van Monsterboard naar mobiliteit en motivatie van de Nederlandse beroepsbevolking in 2013.

related partner content for mobile comes here

De mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt is laag. Degenen die wel openstaan voor iets anders, zijn terughoudend. Twee derde van de Nederlanders vindt het zeer risicovol om nu van baan te veranderen. Tegelijkertijd geven veel ondervraagden aan in meer of mindere mate te vrezen voor verlies van hun baan. Toch is er ook vertrouwen, want mocht het komen tot ontslag, dan verwacht 43% snel iets anders te kunnen vinden.

Veel Nederlanders spelen met de gedachte om het roer om te gooien. Vooral wanneer de huidige baan niet meer uitdagend genoeg is of wanneer de functie niet goed (meer) aansluit bij de wensen en opleiding. Het zijn met name hoogopgeleiden (48,6% van ondervraagden met HBO of hoger) die relatief vaker openstaan voor een nieuwe uitdaging. Ook jongeren zijn meer dan gemiddeld geïnteresseerd in ander werk (53% van ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar).

De Nederlander beoordeelt zijn baan gemiddeld met een 7,4. De hoogte van het salaris speelt een rol, maar belangrijker zijn de werksfeer en de inhoud van het werk. Een derde van alle ondervraagden is actief op zoek naar iets anders. Ongeacht of men uitkijkt naar iets anders, zien ondervraagden de volgende punten voor verbetering in een mogelijke nieuwe functie: doorgroeimogelijkheden (25%), meer uitdaging (31%) en meer zekerheid (21%), bijvoorbeeld in de vorm van een vast contract. Een hoger salaris is de belangrijkste drijfveer (46%), maar is niet zaligmakend. Dat blijkt ook uit het feit dat een derde bereid is om loon in te leveren voor een nieuwe baan. Op reistijd worden de meeste concessies gedaan. Meer dan de helft van de ondervraagden wil best verder reizen voor een andere werkplek.

Gian Zandonà, Managing Director bij : 'Volstrekt begrijpelijk dat werkzoekenden voorzichtig zijn. Maar bij ons leeft sterk het gevoel dat men sneller genoegen neemt met een baan waar ze niet helemaal tevreden zijn. We zien dat veel mensen kiezen voor vastigheid, maar ook angstig zijn hun baan te verliezen. Het is belangrijk om te waken voor schijnzekerheid en alert te blijven op mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. De huidige situatie met veel concurrentie op de arbeidsmarkt is tijdelijk. Reden temeer om je bewust bezig te houden met je eigen marktwaarde. Aandacht voor kennis en vaardigheden is een must. Dat geldt ook voor werkgevers. Door ruimte te bieden aan groei en verandering zorgen zij ervoor dat ze blijven beschikken over de beste professionals.'

Monsterboard heeft in mei 2013 onderzoek gedaan naar de houding, motivatie en het gedrag van werkzame personen en werkzoekenden. In totaal zijn 1012 personen ondervraagd.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in