Podcast van de week: BlootGewoon

Airborne kiest audioproducties die in opdracht zijn gemaakt -van adverteerders of instanties- en die de moeite van het luisteren waard zijn.

De podcast van de week.

Nederland kent 2,5 miljoen naaktrecreanten, zo valt te leren in een recente aflevering van ‘BlootGewoon’. Deze podcast wordt uitgebracht door NFN Open & Bloot, een organisatie die zich al sinds de jaren ‘60 inzet voor naaktrecreatie in Nederland. Dat doen ze bijvoorbeeld door er bij overheden op aan te dringen dat naaktstranden behouden moeten blijven - of dat die er überhaupt moeten komen - en door een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke acceptatie van naaktrecreatie.

Vierde seizoen 

De podcast sluit naadloos aan bij die laatste activiteit. De reeks wordt gepresenteerd door Koert-Jan de Bruijn, presentator en acteur, en heeft als vaste gast Christine Kouman, directeur van NFN. Het duo ontvangt in elke aflevering een gast om te praten over de geneugten van naakt recreëren. En dat doen ze vrij consciëntieus; vorige week ging het vierde seizoen van start, waarmee de teller in totaal op 20 afleveringen kwam te staan. In 2022 werd de podcast ook nog eens bekroond met een Dutch Podcast Award. (Kleine kanttekening: bij de awards had destijds de publieksstem nog grote invloed op de uitslag - en met een achterban van 2,5 miljoen naaktrecreanten zal dat ongetwijfeld hebben geholpen.)

Natte dweil 

‘BlootGewoon’ is een klassieke conversational podcast, waarbij elke aflevering bestaat uit een integrale opname van een driegesprek. Het ademt een beetje de sfeer van een clubblad: mensen met dezelfde liefhebberij die het heel erg met elkaar eens zijn en voortdurend onderstrepen hoe ongelooflijk fijn het is om naakt rond te lopen. In de aflevering waarmee het nieuwe seizoen van start gaat, mag muzikant Toni Peroni een duit in het zakje doen en vertellen dat een zwembroek hem het gevoel geeft met een natte dweil rond te lopen. Hoe heerlijk is het als je daarvan verlost bent!

Verrassender is de aflevering met journalist Sara Luijters, die voor een artikel als debuterend naaktrecreant een week doorbracht op een naaktcamping en zichzelf geconfronteerd zag met haar eigen - soms onterechte - vooroordelen.

Tijdgeest 

En die vooroordelen, dat is gelijk ook één van de terugkerende thema’s van deze podcast. Er is een duidelijke doelstelling om naaktrecreatie te normaliseren en maatschappelijk acceptabel te maken. En dat blijkt niet mee te vallen, want de tijdgeest is de laatste decennia nogal veranderd. Naakt wordt nu al snel als synoniem gezien voor erotiek of seks. En door bijvoorbeeld social media hebben we inmiddels ook een licht vertekend beeld van hoe het menselijk lichaam eruitziet. Voor wie niet aan die standaard voldoet - of denkt te voldoen - is naakt rondlopen zo’n beetje de ergst denkbare nachtmerrie.

Zonder twijfel goede punten om een inhoudelijke discussie over te voeren; iets wat dan ook veelvuldig gebeurt in ‘BlootGewoon’, vanuit een groot aantal verschillende perspectieven - van wetenschappers tot kunstenaars. Maar het roept wel de vraag op in hoeverre de podcast bijdraagt aan de doelstellingen, vooral omdat het ‘preken voor eigen parochie’-gevoel overheerst. Overigens is daar ook niets mis mee, want als je als naaktrecreant bevestigd wordt in je liefhebberij, kan dat een fijn steuntje in de rug zijn om ermee door te gaan. 

Luister naar ‘BlootGewoon’

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie