NPO en Vlaamse publieke omroep gaan intensief samenwerken

Beide partijen gaan gezamelijke programma’s maken, innovaties delen en op technologisch gebied kennis delen en ontwikkelen.

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan intensief samenwerken. Ze willen gezamenlijke programma’s maken, technologie en innovaties delen, maar ook technieken ontwikkelen om desinformatie te detecteren. 

‘We zien allerlei partijen om ons heen die internationaal kunnen opereren en daar voordeel van hebben’, zegt NPO-bestuurslid Martijn van Dam. ‘Als publieke omroepen kunnen we dat ook.’

Van Dam denkt dat de uitwisseling ervoor zorgt dat beide beter het publiek kunnen bedienen en dat die ‘een positieve impact kan hebben op de hele mediasector in beide landen’.

Eerdere samenwerking 

NPO werkte al eerder samen met VRT voor BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen. Ze boden gezamenlijk programma’s aan. Vorig jaar zomer stapten de Vlamingen daaruit, nadat Vlaanderen besloot hun tv- en radioprogramma’s via apps zou aanbieden.

Nu wordt de samenwerking dus weer gezocht. Volgens VRT-directeur Lieven Vermaele gaat het om een ‘intensief en duurzaam partnerschap’. Het betreft vier gebieden : het samen ontwikkelen van programma’s, het uitwisselen van bestaande programma’s, het delen van nieuwe technologie en innovaties, en het creëren van ‘maatschappelijke meerwaarde’.

Op al deze vier terreinen worden de komende jaren concrete samenwerkingen opgezet. Verschillen de concrete initiatieven staan al in de steigers.

Frans Klein, directeur-Video van de NPO: ‘Diverse teams werken nu aan de verhalen die we samen willen vertellen, formats die we samen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan vernieuwende dramaseries, online producties, maar ook podcasts.’

VRT-collega Ricus Jansegers: ‘Uiteindelijk willen we een ruime catalogus aan programma’s beschikbaar maken voor elkaars publiek, met een focus op genres en vormen die verrassen en meer inzicht bieden in elkaars cultuur en identiteit.’ 

De dramaserie Arcadia is de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en NPO - met steun van de Duitse omroep ARD en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Dit groots opgezette dystopische drama is in de loop van 2023 in Vlaanderen en Nederland te zien. 

Digitale platformen

NPO en VRT gaan het aanbod van de omroepen in de beide landen nog zichtbaarder maken op de eigen publieke digitale platformen NPO Start en NPO Luister, en VRT Max. Ze willen de digitale platformen verder ‘verrijken’ door de onderlinge uitwisseling van podcasts en videoreeksen. Daarnaast wordt bekeken of succesvolle acties of projecten bij de ene omroep ook kunnen worden opgezet bij de andere.

Ook worden voor de digitale platformen nieuwe functionaliteiten, publieke data-algoritmes, maar ook samenwerkingen rond innovatie gedeeld. NPO en VRT gaan volgens de plannen een nieuwe data-infrastructuur opzetten waarin persoonlijke gegevens weer in handen komen van gebruikers zelf.

Maatschappelijke meerwaarde

VRT en NPO willen met hun samenwerking ook de maatschappelijke meerwaarde van een publieke omroep vergroten.  Dat gaat onder meer over de bestrijding van desinformatie, zoals de ontwikkeling van tools die journalisten en mediamakers ondersteunen bij het detecteren van nepnieuws.

Ook resultaten van strategisch onderzoek op het vlak van maatschappelijke trends, mediagebruik, internationale markttrends, het aanwenden van sociale media door publieke omroepen, mediawijsheid en e-inclusie, worden meer en actiever gedeeld met elkaar.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie