Kamerleden, de pers, de burger en de kloof

De media hebben het altijd gedaan. Bijna alle Tweede Kamerleden denken dat de manier waarop de pers verslag doet van de politiek een belangrijke oorzaak is van het dalend vertrouwen in politici en partijen. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Raad voor het openbaar bestuur, een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. Zo meldt het ANP.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De Kamerleden zoeken de schuld gelukkig ook voor een deel bij zichzelf. Zo vindt 80 procent dat Kamerleden te veel reageren op incidenten en berichten in kranten en op radio en tv. Zestig procent denkt dat Kamervragen worden gesteld om in de publiciteit te komen en niet om informatie te krijgen, blijkt uit het in de vorige Kamerperiode uitgevoerde onderzoek. Dus: who is eigenlijk to blame, de media of Kamerleden die hun mond niet dicht kunnen houden of het systeem, dat ze dwingt regelmatig in de publiciteit te komen (anders lijken ze niet te deugen als Kamerlid)? Een combi van factoren, niet alleen de media.

Peter Lankhorst, lid van de Raad voor het openbaar bestuur en oud-Kamerlid voor GroenLinks, zei bij de presentatie van het rapport dat Kamerleden zich te veel afhankelijk maken van de massamedia. Hij riep hen op zelfbewuster met de media om te gaan.
"Schep zelf de voorwaarden. Waarom niet meer gebruik maken van bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen. Alle gemeenten doen het, waarom de landelijke volksvertegenwoordigers niet?'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie