Nederland is volgens Mark Rutte een teer bezit van ons allemaal. Iets moois om te beschermen en mooier te maken. Want het kan ook kapot. Rutte beschrijft eigenlijk hoe een democratie werkt. Hij spreekt over meerderheden en compromissen. Misschien is het goed dat Rutte zich realiseert dat er een aantal belangrijke kenmerken horen bij een democratie. Eentje daarvan is dat er vrije media zijn. Een andere belangrijke grondslag is het betalen van belasting.
Wurggreep op de advertentiemarkt
In dat laatste zijn grote techpartijen als Facebook en Google nou niet bepaald gespecialiseerd. Ze weigeren belasting te betalen over het geld dat ze verdienen aan consumenten in Europese landen. Europa komt maar niet door met regelgeving en dus besloten landen als de UK en Frankrijk onlangs het heft in handen te nemen en belastingwetgeving door te voeren die ze ongeveer een half miljard euro per land oplevert. Zodat brandweermannen, onderwijzers en verpleegkundigen gewoon betaald kunnen blijven worden.
In Nederland verdienen Facebook en Google naar schatting 1,2 miljard euro aan Nederlanders via advertenties. Dat gaat richting de 70% van alle digitale advertenties. Deze wurggreep op de advertentiemarkt doet alle in Nederland opererende mediapartijen snakken naar lucht. Daarom is er ook een consolidatiegolf gaande van jewelste. Deze mediapartijen dragen hun steentje bij aan vrije media. Ze staan garant voor een pluriform aanbod waarbij Nederlanders vanuit verschillende invalshoeken nieuws en entertainment kunnen consumeren.
Urn met as van contentproducenten
Google en Facebook dragen daarentegen net zoveel bij aan een pluriform Nederlands aanbod als Frank Masmeijer aan een cocaïnevrije maatschappij. Dus als Rutte de democratie wil blijven stutten, moet hij met zijn ministers Slob en Hoekstra in 2019 eens heel snel aan de slag om de voorwaarden te scheppen voor een gezond Nederlands medialandschap. Een landschap waarin de markt wordt gedefinieerd op basis van gelijke kansen. En waar grote techpartijen worden gewezen op hun verantwoordelijkheid van het grote bereik dat ze hebben. Door gewoon belasting te betalen en bij te dragen aan professionele Nederlandse content. Anders is het vaasje van Rutte binnen enkele jaren een dikke vette urn gevuld met het as van de partijen die Nederlandse content produceerden.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!