Overslaan en naar de inhoud gaan

Netflix-serie onder vuur in Oekraïne door stereotypering

Van influencers en onderzoekers tot de Minister van Cultuur: allemaal zijn ze boos over hoe een Oekraïens personage wordt afgeschilderd.
Netflix Emily in Paris 2
© Afbeelding: Netflix
Netflix Emily in Paris 2
© Afbeelding: Netflix

Oekraïners zijn boos op Netflix over hoe een Oekraïens personage in de serie Emily in Paris wordt neergezet. Karakter Petra komt volgens de klagers wel erg negatief en stereotyperend over. De Oekraïense Minister van Cultuur heeft een klacht ingediend bij Netflix, dat de afleveringen niet gaat wijzigen of verwijderen.

related partner content for mobile comes here

Petra steelt kleding en is bang

Dat schrijft RTL Nieuws. Het tweede seizoen van Emily in Paris staat sinds eind december op Netflix en draait om een Amerikaanse vrouw die naar Parijs verhuisd is en daar een nieuw leven begint. Zo komt ook de Oekraïense Petra in beeld. Die besluit om kleding te stelen uit winkels en zegt daar geen moeite mee te hebben. In de serie wordt Petra bovendien afgeschilderd als iemand die erg bang is om teruggestuurd te worden naar haar moederland en als een dame met een slechte smaak. 

Ophef over stereotypering

In Oekraïne is breed gedeelde ophef over de wijze waarop Petra wordt afgeschilderd. Influencers, onderzoekers, Netflix-kijkers én de Minister van Cultuur vinden het karakter stereotyperend en beledigend. De minister schrijft op sociale media dat de serie 'onaanvaardbaar' is en dat hij een klacht heeft ingediend bij producent en uitzendkanaal Netflix. 

Netflix is volgens RTL Nieuws niet van plan om de serie aan te passen of bewuste afleveringen te verwijderen. Wel zou de streamingsdienst de minister bedankt hebben voor de feedback en voorgesteld hebben om contact te onderhouden om stereotypering in de toekomst te voorkomen. 

Stereotypering blijft lastig

Stereotypering blijft voor merken een lastig onderwerp, zo blijkt keer op keer. Een paar dagen geleden bijvoorbeeld trok Mercedes een commercial terug in China omdat het Chinese model te stereotyperend zou zijn. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in