Het demissionaire kabinet wil de vergunning (concessie) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts twee jaar verlengen in plaats van de standaardperiode van vijf jaar. De ministerraad besluit dat donderdag, meldt het RTL Nieuws. Het besluit kan leiden tot veel onzekerheid bij omroepen en medewerkers.
De plannen van kabinet zijn in lijn met een aanbeveling van het Adviescollege Publieke Omroep (commissie-Van Geel). De NPO zou volgens het rapport in de toekomst uit maximaal zes omroepverenigingen moeten bestaan. Daarnaast moeten er strengere voorwaarden komen om toe te treden tot het bestel. Daar moet een onafhankelijk orgaan voortaan over beslissen.
Een van de aanbevelingen is ook om ook weer reclame op online kanalen van de NPO toe te laten.
PVV wil NPO afschaffen
De huidige concessie van de NPO loopt nu af in 2026. De verkorte termijn geeft een nieuw kabinet de mogelijkheid om het omroepbestel sneller te veranderen. De momenteel formerende partijen willen allemaal de publieke omroep grondig hervormen.
De PVV wil de NPO zelfs helemaal afschaffen, de andere drie partijen zijn iets minder rigoureus. De VVD wil flink het mes in de begroting van de NPO, NSC ziet het liefst een televisienet (NPO3) verdwijnen. BBB is minder duidelijk, maar wil meer samenwerking tussen landelijke en regionale omroepen.
De NPO reageert op de plannen: 'De commissie-Van Geel heeft geadviseerd om de huidige concessiebeleidsperiode te verlengen om ruimte en rust te creëren om aan de slag te gaan met de modernisering van het bestel. Dat advies wordt nu gevolgd. Daarna zal de publieke omroep net als iedere vijf jaar een concessiebeleidsplan indienen voor een nieuwe periode van vijf jaar.'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!