"Technologische vooruitgang kost cultuur"
Dit is in ieder geval de mening van Prof. Dr. Jos de Haan, die hij uitsprak tijdens het aanvaarden van de bijzondere leerstoel 'ICT, cultuur en kennissamenleving' op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Het gevolg van het anders omgaan met de huidige technologie is dat er direct ook anders wordt deelgenomen aan het culturele leven."Als op het schoolplein en in de virtuele wereld de populaire cultuur domineert, komen klassieke muziek, cultuurhistorische tradities en documentaires op de publieke omroep in de verdrukking", aldus De Haan.
Vacatures
Externe communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaIedere generatie leest minder dan de voorgaande, traditionele podiumkunsten verliezen publiek onder jongere generaties en ook de cultuurhistorische belangstelling wordt steeds meer een zaak van ouderen. Ondanks alle pogingen van musea, archieven, bibliotheken en omroepen om hun materiaal te digitaliseren en toegankelijk te maken. Maar om hier nu de voortschrijdende informatietechnologie 'de schuld' voor te geven? Is dit niet een herhaling van dezelfde discussie die rond 1980 speelde n.a.v. de opkomst van de televisie en haar kanalen? Is cultuurhistorisch(e) besef en belangstelling niet sowieso iets dat op latere leeftijd groeit en opkomt?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid