Overslaan en naar de inhoud gaan

Strategie alcoholvoorlichting heeft effect op jonge pubers

Intensieve voorlichtingscampagnes aan ouders en scholen hebben ertoe bijgedragen dat 12- tot 14-jarigen minder zijn gaan drinken. Maar…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Victor Everhardt, hoofd preventie bij het Trimbos-instituut, is “heel blij nu eens een positief beeld te kunnen geven.” Zo meldt hij tegenover het Nederlands Dagblad. Het onderzoek laat niet zien waardoor minder kinderen aan alcohol beginnen. Everhardt vermoedt dat dit komt doordat de afgelopen jaren veel aandacht voor het onderwerp is geweest. “We zijn heel duidelijk in gesprek gegaan met de bevolking. De leeftijdsgrens is duidelijker gecommuniceerd. We hebben opvoedtips gegeven. Gemeenten zijn in actie gekomen.'
Kinderarts Nico van der Lely van de alcoholpoli in Delft, is ook ‘blij verrast’ met de trendbreuk. Ook hij signaleert een cultuuromslag. “Zelfs de verslavingszorg is om. Daar zei men vroeger nog dat een kind moet 'leren drinken'. Maar een kind moet gewoon niet drinken.”

related partner content for mobile comes here

Dat minder kinderen zijn gaan drinken, komt volgens Van der Lely vooral doordat die boodschap tot ouders is doorgedrongen. Hij waarschuwt echter voor te groot optimisme. De kinderen die wél drinken, drinken onverminderd veel.

Uit de nieuwe blijkt bovendien dat tieners van veertien jaar en ouder zich vooralsnog niets van campagnes aantrekken. Op twaalfjarige leeftijd drinkt één procent meer dan vijf glazen alcohol in het weekeinde. Twee jaar ouder (14) is dat al zestien procent en van de zestienjarigen drinkt bijna de helft van de jongeren minimaal vijf glazen. Hoe ouder het kind, hoe kleiner de invloed van de ouders en hoe groter de beïnvloeding door de omgeving, legt Everhardt uit. Het Trimbos-instituut pleit ervoor de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop op achttien jaar te leggen en beter te controleren. Uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren tot de zwaarste drinkers van Europa behoren. (Nederlands Dagblad)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in