Overslaan en naar de inhoud gaan

Social distancing verandert muzieksmaak: ‘Don’t Stand So Close to Me’

We hebben meer behoefte aan rustige muziek en zijn verzot op nummers met een 'coronathema'.
Spotify
© 123RF
Spotify
© 123RF

In tijden van social distancing hebben we voornamelijk behoefte aan rustige, akoesistische nummers, maar luisteren we ook graag naar muziek met een 'coronathema', blijkt uit onderzoek van Spotify. De streamingsdienst nam afgelopen week 'significante ontwikkelingen' waar in ons luistergedrag. 

related partner content for mobile comes here

De nummers die mensen de laatste dagen steeds vaker aan hun playlists toevoegen, zijn rustiger van aard dan voor de crisis: meer akoestisch, minder dansbaar en minder energiek. De muziek is bovendien vaker instrumentaal. Ook is er een toename in ‘thematische’ streams te zien. Zo werd ‘Don’t Stand So Close to Me’ van The Police de afgelopen weken veel meer gestreamd dan voorheen. 

Meer mensen dan ooit hebben de afgelopen week geluisterd naar podcasts over Lifestyle en gezondheid en naar podcasts met de woorden ‘koken’ of ‘recepten’ in de titel of beschrijving. Luisteraars maken en volgen ook meer workout playlists dan voorheen.  De streams van hardloop-, yoga-, natuurgeluiden- en meditatiepodcasts zijn eveneens flink toegenomen, concludeert Spotify. 

Ook zijn er meer mensen begonnen met het maken van gemeenschappelijke playlists, al dan niet met een coronathemaVerder is een duidelijke toename zichtbaar in de vraag naar kinder- en familie content, in het bijzonder naar muziek die kleine kinderen helpt om te gaan slapen.

Italiaanse balkonmuziek populair

Opvallend zijn de nummers uit Zuid-Europa die in één klap razend populair werden. De Italiaanse nummers Abbracciame en Azzurio werden veel vaker beluisterd nadat Italianen die nummers nummers vanaf hun balkons uit volle borst ten gehore brachten. In Spanje stegen de streams van de jaren ‘80 hit ‘Resistiré’ (‘Ik verzet me’) nadat het nummer tijdens de lockdown het Spaanse lijflied werd.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in