Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft betaalt Universal per mp3-speler......

Volgende week introduceert Microsoft diens eigen mp3-speler Zune en heeft het bedrijf op de valreep een overeenkomst gesloten met Universal…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Volgende week introduceert diens eigen mp3-speler en heeft het bedrijf op de valreep een overeenkomst gesloten met waarbij de platenmaatschappij voor iedere speler een vergoeding ontvangt. In een stelt CEO Doug Morris van Universal dat hij vindt zij mogen meedelen in de inkomsten die voortkomen uit alle business die gebaseerd is op muziek. Hiermee drijft Microsoft een fikse wig in het huidige model van , dat alleen per verkocht nummer rechten afdraagt.

related partner content for mobile comes here

Niet alleen denkt Universal nu aan het claimen van geld per mp3-speler, maar ook aan mobiele telefoons en andere apparaten die muziek kunnen afspelen. Hiermee lijkt het hek van de dam voor bijvoorbeeld filmmaatschappijen die dezelfde theorie kunnen toepassen op televisies en dvd-spelers. De reden waarom Microsoft deze stupide stap heeft gezet is simpel: het bedrijf wil koste wat kost de muziekmarkt op en het tot op heden succesvolle model van Apple onderuit halen. Door deze deal moet Apple binnenkort waarschijnlijk een deel van de lucratieve inkomsten van de iPod inleveren, waar Microsoft nog steeds fiks verdient aan de software en Apple eigenlijk een hardwareverkoper is. Hoewel Apple's baas Steve Jobs als een harde onderhandelaar bekend staat, lijken zijn kaarten bij afloop van het huidige contract met de platenmaatschappijen minder rooskleurig.

Echt vervelend aan deze actie is dat de consument uiteindelijk op nog meer fronten en via steeds minder transparante modellen tanende industriën moet betalen zonder daarvoor toegevoegde waarde te ontvangen. Iedere consument die straks een Zune van Microsoft koopt, betaalt vooraf Universal, dat in de VS één op de drie cd's verkoopt, en ontvangt daarmee alleen een recht om muziek van Universal te mogen kopen. Het model lijkt een beetje op de harde schijf-toeslag die enige tijd geleden in het nieuws was en waarbij ondoorzichtige stichtingen als geld wilden innen om zogenaamd te compenseren voor piraterij. Door publieke en politieke druk werd deze heffing op het laatste moment niet doorgevoerd.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in