Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM, Astron en RUG richten toponderzoekscentrum op voor data-analyse

De drie partijen vestigen het European Research Center for Exascale Technology (ERCET) in de provincie Groningen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Exascale technologie? Dat betreft de zogenaamde exascale computer, een computer met net zoveel rekenkracht als een paar miljoen van de snelste supercomputers die er op dit moment zijn – essentieel voor het verwerken van enorme hoeveelheden data.

related partner content for mobile comes here

IBM-wetenschappers beschrijven big data in vier dimensies: volume, variatie, snelheid en betrouwbaarheid. In 2020 zijn deze vier dimensies samen goed voor maar liefst 40 zettabytes (ofwel 40.000.000.000.000 gigabytes) aan data. Als organisaties in staat zijn om deze gegevens snel en efficiënt te analyseren, kunnen ze een aantal van de meest dringende maatschappelijke en commerciële uitdagingen het hoofd bieden.

IBM, het Nederlands Instituut voor Radio Astronomie Astron en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)  gaan dan ook gezamenlijk op zoek naar antwoorden op een aantal belangrijke maatschappelijke vraagstukken waar ons land in deze tijd mee geconfronteerd wordt. Vraagstukken op het gebied van energie, gezondheidszorg en watermanagement, zoals:

• Energie. Het gebruik van duurzame energie wordt in Nederland aangemoedigd. Tegelijkertijd ontwikkelt ons land zich tot een energie hotspot, waar reserves worden opgeslagen om pieken in het verbruik aan te kunnen. Op basis van ervaringen in Denemarken en Zwitserland zullen IBM wetenschappers analyses inzetten om een nieuwe balans te vinden tussen het Nederlandse energienet en duurzame bronnen. Aan de andere kant zullen professoren en studenten aan de RUG onderzoek doen naar nieuwe materialen en via simulaties nieuwe methoden ontwikkelen om energie efficiënter op te slaan. Ook zullen zij nieuwe nanotechnologie ontwikkelen voor snelle en energiezuinige supercomputers.

• Gezondheidszorg. Grote medische databanken als de Groningse multidimensionale bevolkingsstudie LifeLines, waarmee de gezondheid van 165.000 Nederlanders 30 jaar lang wordt gevolgd, maken medisch onderzoek mogelijk. Met het groeien van de hoeveelheid gegevens zal er ook een toenemende vraag ontstaan naar manieren om dit soort data veilig op te slaan en te delen met andere ziekenhuizen. Op dit gebied zullen ERCET wetenschappers samenwerken met de acht Nederlandse UMC’s (universitair medische centra) om een cloud te bouwen voor het snel, gemakkelijk maar wel heel veilig delen van medische dossiers, met een verhoogde mate van privacybescherming. De 15 jaar ervaring die IBM heeft met anonieme certificaatsystemen vormt daarbij een waardevolle basis.

• Waterbeheer. 55 procent van de Nederlandse bevolking woont in gebieden waar overstromingen een risico vormen. Het is de bedoeling dat onderzoekers van ERCET cognitieve algoritmen ontwikkelen voor het simuleren van neerslag en de invloed daarvan op dijken en de kustlijn, om zo grote overstromingen te voorspellen en voorkomen.

Jan de Jeu, vicevoorzitter van de RUG, zegt: ‘Internationaal toponderzoek naar systemen, materialen en methodieken om grote hoeveelheden data sneller, energiezuiniger en vooral intelligenter te kunnen bewerken, wordt in ERCET gekoppeld aan de noordelijke innovatieagenda. Door deze koppeling wordt de innovatiekracht van de data-industrie in Noord-Nederland de komende jaren verder versterkt.’

‘Het interessante van big data is dat je de oplossingen die je creëert voor een bepaalde branche ook elders kunt inzetten”, zegt projectleider Ton Engbersen van IBM Research. “De lerende machines en cognitieve algoritmes die we ontwikkelen voor het analyseren van radiogolven van vlak na de oerknal, zijn bijvoorbeeld net zo belangrijk voor het voorspellen van overstromingen of de vraag naar energie.’

Eerdere samenwerkingsverbanden Dome (een samenwerking tussen IBM en Astron op het snijvlak van astronomie en big data) en TARGET (van de RUG, Astron, UMCG, IBM en nog enkele partners) vormden de basis voor het nieuwe centrum in Groningen.

De komende maanden zullen verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten rond de as Groningen-Assen toetreden tot ERCET. Naar verwachting maakt ERCET niet alleen hoogstaand wetenschappelijk onderzoek mogelijk, maar zal er ook een sterke industriële onderzoeksstroom ontstaan, waarmee nieuwe inzichten en technologieën versneld kunnen worden toegepast in nieuwe producten en processen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in