Goede voeding ook gezonder voor milieu


Het eten van vlees, zuivel en vis door de Nederlanders leidt jaarlijks namelijk tot de uitstoot van 10 megaton van het broeikasgas CO2. Laten we de vette hap staan, dan scheelt dat 1,3 megaton. Dat staat in een rapport dat Blonk Milieuadvies maakte in opdracht van de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Jacqueline Cramer (Milieu).
Het eten van vlees is al bekritiseerd door de milieubeweging, die pleit voor een heffing. Vlees en vleeswaren zijn goed voor de uitstoot van 5,5 megaton CO2. Ook zuivel veroorzaakt veel uitstoot: melk- en melkproducten 2,7 megaton en kaas 1,4 megaton.
Vacatures
Senior Marketeer Partnerships
Nationale Postcode LoterijSenior communicatieadviseur
Gemeente DelftTeamleider Online
AVROTROSAls iedereen veganistisch zou gaan eten, dus niet alleen vlees laten staan maar ook zuivel en eieren, zou dat 6 megaton aan CO2 schelen. Als alle Nederlanders één dag per week hun vlees laten staan scheelt dat 0,4 tot 1,1 megaton. Dat hangt af van waardoor het vlees wordt vervangen.
In de berekeningen zijn de gevolgen van onze consumptie in de hele productieketen meegerekend, dus ook het maken van bijvoorbeeld veevoer in Zuid-Amerika en het transport. Van de vleesproducten scoort kip het minst slecht als het gaat om milieu, omdat naar verhouding weinig voer nodig is. Kip blijkt soms beter te zijn dan producten die als vleesvervangers te koop zijn in de supermarkt (ANP).
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid