Overslaan en naar de inhoud gaan

For your eyes only: de magie van beslotenheid

We zijn digitaal zó connected met alles en iedereen, de godganse dag bovendien, dat de behoefte aan anonimiteit groeit.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

We leven in een über-connected tijdvak. Sterker nog: we zijn digitaal zó connected met alles en iedereen, de godganse dag bovendien, dat er een tegentrend ontstaat. Gevolg van die overspannen situatie is namelijk een groeiende behoefte aan disconnecten – incluis offline gaan – en anonimiteit. We zien daardoor meer gesloten netwerken: kleine, afgebakende groepen van gelijkgestemden. Voor en door mensen die dezelfde passie, cultuur, gedachten of ambacht delen. Zowel online als fysiek. Dit gaat verder dan het idee om graag ergens bij te willen horen vanuit behoefte naar status of bevestiging. Dit ontstaat mede door streven naar persoonlijke groei, zelfverwezenlijking en een groter bewustzijn. Vanuit dat oogpunt bekeken is beslotenheid of afscherming heel natuurlijk. Je wilt je energie en tijd zo goed mogelijk besteden met mensen met wie je je echt kunt verbinden.

related partner content for mobile comes here

Slow is het nieuwe snel Influencers en opinion leaders willen graag zelf ontdekken. De eerste zijn. En de parels houden ze graag voor hun intimi. Door de transparantie en de eenvoud van delen via het internet wordt dit steeds moeilijker. Het proces is enorm versneld. Met een sharebutton kun je alles met je hele vrienden en hun vriendenkring delen. Maar ook hier zijn de technici druk mee bezig om oplossingen te vinden, waarmee je selectief kunt delen. Het web wordt intelligenter oftewel: semantisch. Om als merk goed te kunnen cureren, is het belangrijk te weten welk type content resoneert. Observeren wat gedeeld wordt door de influencers en wat niet. Kwaliteit boven kwantiteit. Mythe en verborgenheid boven transparantie. Slow in plaats van snel. In termen van engagement marketing: liever hoogwaardig bereik bij een niche doelgroep dan schieten met hagel via Facebook-ads en -events.

Wederkerigheid Ook wordt de toenemende behoefte aan anonimiteit aangezwengeld doordat we onze privacy willen beschermen nu cookies en big data onderdeel zijn van onze dagelijks doen en laten. Willen we nog wel al onze gegevens beschikbaar stellen aan derden? We accepteren eerder merken die waardevol zijn, een wederkerig belang hebben en niet puur uit winstbegrip ons benaderen en ons lastig vallen in ons privéterritorium. Met andere woorden: de merken die zich subtiel opstellen, hebben de toekomst. LVMH is bijvoorbeeld de initiator van het . Sterk is dat je dat op de site geen afzender ziet, maar puur wordt geïnspireerd op basis van gedeelde passie.

Momentum creëren We kunnen veel leren van initiatieven in de kunst en cultuur. Zo organiseert de culturele ambassade van het Lloydhotel maandelijks in hun in rood ingerichte hotelbar de Night@TheRedBar. Inzet is dat er met een clubje vrijdenkende mensen een verrassende avond ontstaat met ongedachte performances. Vrienden worden persoonlijk uitgenodigd, die op hun beurt een introducé mee mogen nemen. Zwaan-kleef-aan dus, zodat er een intieme cirkel ontstaat. Hoe intiemer hoe beter. Het Lloyd Hotel doet er zelf ook geen verslag van, zodat de avond zelf - het moment - bijzonderder wordt. Zie verder de site van de Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel www.lloydhotel.com/nl/about-us/cultural-embassy voor andere radicale, vaak grensoverschrijdende werk experimenten.

Zien maar niet gezien worden Mediamatic in Amsterdam organiseert tot en met 13 april 2014 een expositie over gezichtsverlies, verleiding, surveillance en privacy. Volgens curator Bogomir Doringer wordt anonimiteit met de dag aantrekkelijker, beelden zonder gezichten integreren mensen en zijn verleidelijk. De expositie toont naast zo&;n 100 werken van nationale- en internationale kunstenaars, waaronder Hester Scheurwater, Marina Abramović, Jill Magid, Philip Vogelenzang en Aram Bartholl. Ook te zien zijn de maskers met juwelen van Maison Martin Margiela. Het huis Martin Margiela heeft haar hele concept op onze honger voor ambiguïteit gebaseerd waaronder de mysterieuze afwezigheid van de ontwerper zelf, als wel de witte minimalistische stofjassen die door al het personeel gedragen worden. Het idee van Margiela om tijdens een show de gezichten van de modellen te bedekken was een statement tegen de topmodellen van nu en de alsmaar groter wordende oppervlakkigheid die vindt dat de &;standaard’ celebrity look gebruikt moet worden.

For your eyes only als USP Wil je via een PR- of content marketingcampagne opinion leaders en influencers bereiken, dan is het steeds meer een uitdaging om te vechten tegen de snelheid en transparantie van het net, om de magie van beslotenheid te bewaken. Niet te snel alles naar iedereen versturen, iets opbouwen, laten groeien. Vraag (pull) creëer je door schaarste, beslotenheid. Dat zorgt voor magie in het kwadraat. Hoe langer je een dergelijke ervaring exclusief houdt, des te langer en intenser de magie werkt. Facebook is wat dat betreft zó 2013. Welkom in het magische FYEO-jaar 2014.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in