Collega's worden van het intranet niet warm of koud, interactie doorbreekt de ‘immuniteit’
Herken je dat? Dat medewerkers steeds minder interesse tonen in intranet? Maar wel graag in gesprek gaan met elkaar en met leidinggevenden tijdens interactieve bijeenkomsten? Het is één van de trends die zichtbaar wordt in het Trendonderzoek Interne Communicatie 2017.
Iedere twee jaar voeren Involve en Vakblad Communicatie het Trendonderzoek IC uit. Ruim 266 vakgenoten uit zowel Nederland als België hebben aan deze vierde editie van het IC Trendonderzoek deelgenomen. In onderstaande figuur is te zien hoe de voorkeur voor interactie in plaats van middelen zich ontwikkelt door de jaren heen.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Opvallend is dat het intranet volledig van zijn plek is afgestoten en zelfs terecht is gekomen in de ‘minst effectieve middelen’ in 2017.
Over het mededelingenbord is de IC-professional al sinds 2013 en over het personeelsblad sinds 2015 wat minder positief.
De algemene trend die we hier zien is dat medewerkers minder worden geraakt door ‘passieve’ informatie en meer door ‘actieve’ communicatiemomenten.
Informatie-immuun
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen steeds meer informatie ontvangen via een hoeveelheid van kanalen.
Door deze overload raken zij als het ware ‘informatie-immuun’. Interactie doorbreekt deze immuniteit doordat mensen zelf ervaren, samenwerken, hun creativiteit gebruiken en oplossingen aandragen.
De vraag is nu: herken je deze trend? En hoe speel je er als communicatieprofessional op in. Op welke momenten zet je interactieve bijeenkomst in en welke momenten niet? En doe je dit zelf of betrek je collega’s van bijvoorbeeld HRM? Stuur een mail naar info@involve.eu en in een volgend artikel delen we graag de ervaringen van collega’s.
Meer weten?
Benieuwd naar de uitkomsten van het hele Trendonderzoek IC 2017? Een uitgebreidere analyse van de uitkomsten (inclusief de verdiepende interviews) vind je in het septembernummer van Communicatie Magazine, evenals meer informatie over trends door de jaren heen. In de tussentijd vind je de komende tijd nog twee onderdelen van het onderzoek op communicatieonline.nl.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid