Overslaan en naar de inhoud gaan

Anti-trendmarketing à la Wilders

Als merk kom je tegenwoordig nergens als je niet de dialoog aangaat met mensen. Je kan niet zoals vroeger alleen maar zenden. Toch?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Ontvangen is nu minstens even belangrijk. Een moderne marketeer moet luisteren, signalen op zich in laten werken en dan terugkoppelen richting de doelgroep met een boodschap op maat. Anders creëer je never nooit customer touch points met toegevoegde waarde.

related partner content for mobile comes here

GAP had het kunnen weten toen ze onlangs onbeschaamd - want zonder ruggespraak met hun fan base - een nieuw logo lanceerden. Het werd prompt door een veelkoppig social media-monster aan stukken gereten. De negatieve reacties op Twitter en Facebook waren niet van de lucht.

Eigen schuld dikke bult. Het merk is van de massa, niet de massa van het merk. Echt iets om als marketeer in je oren te knopen. Binnen de kortste keren kwam GAP via Facebook dan ook terug op zijn hopeloze unilateraaltje: ‘Ok. We've heard loud and clear that you don't like the new logo. We've learned a lot from the feedback. We only want what's best for the brand and our customers.’

Heel goed van GAP, braaf. Deze ontwikkeling maakt het extra intrigerend om te zien dat de beste politicus, of liever gezegd, de beste politieke marketeer van Nederland, Geert Wilders, lijnrecht ingaat tegen deze trend. Daarin is deze de notoire debatvermijder hoogst onmodern. Bij hem is het ouderwets eenrichtingsverkeer wat de klok slaat. En het werkt als een tierelier. Zijn succes logenstraft al het huidige gedweep met social media als dialogisch marketinginstrument. Zeker, Wilders is een fervent twitteraar, maar het medium is voor hem vooral een kanaal om zijn boodschappen te lozen, geen platform voor interactiviteit.

Wilders is een totalitair politicus 2.0, want hij verkondigt vanuit zijn ivoren toren een absolute waarheid, heeft het eenrichtingsverkeer (zenden) tot kunst verheven, is onbetwist alleenheerser van zijn beweging en bespeelt de massa met de modernste communicatiemiddelen. Wat kunnen merken van hem leren?
Misschien wel dat de effectiviteit van marketing niet zozeer afhangt van (zogenaamd) een dialoog aangaan via social media, maar dat je tegenwoordig blijkbaar veel succes kunt boeken met alleen zenden en heel erg overtuigd zijn van je eigen gelijk.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in