Overslaan en naar de inhoud gaan

Adverteren in de vakantieperiode: 3 tips

Zomertijd maakt nog geen komkommertijd
Adverteren in de zomervakantie
Adverteren in de zomervakantie

Adverteerders besteden in de zomer bijna een derde minder aan media. Terecht of niet? Maar liefst 11,7 miljoen (68%) Nederlanders gaan tijdens de zomer op vakantie. Is het zinvol deze doelgroep op dat moment te bereiken met je campagne? En zo ja, hoe kan je dat het beste doen? Sanoma deed in samenwerking met No Ties een onderzoek naar het gedrag van vakantiegangers in de zomer en kwam tot 3 tips voor adverteren in de zomer.

related partner content for mobile comes here

 

Tip 1. Richt je op ‘reistasmedia’, want die reizen gewoon mee

Gevraagd naar de mate waarin men Nederlandse media gebruikt op vakantie, zien we dat makkelijk mee te nemen ‘reistasmedia’, zoals smartphone (92%) en magazines (58%) het meest worden gebruikt. Echter, het gebruik van media daalt flink gedurende de vakantie. 56% geeft aan websites en apps minder te gebruiken en ook wordt flink minder tijd besteed aan social media: 55% van de vakantiegangers zegt minder vaak met social media bezig te zijn op vakantie.

Magazines daarentegen zijn een typisch vakantiemedium. Het is het enige medium dat (veel) meer wordt gebruikt op vakantie. Vooral vrouwen in de leeftijd 30-49 jaar lezen er flink op los: 66% geeft aan vaker tijdschriften te lezen als ze op vakantie is. Redenen hiervoor liggen vooral in het feit dat magazines makkelijk kunnen worden meegenomen en dat de ‘lichte’ content van een tijdschrift past bij de vakantiestemming. Het lezen van een tijdschrift bij het zwembad wordt zelfs als geluksmoment ervaren door 51% van de vrouwen.

Hoewel minder tijd aan internet wordt besteed, zijn Nederlanders op vakantie nog steeds benieuwd naar het wel een wee in eigen land. 61% van de vakantiegangers blijft in het buitenland via websites/apps op de hoogte van nieuws en 41% krijgt nieuws uit eigen land door via social media. NU.nl is veruit de meest populaire nieuwsbron en wordt door bijna 50% van de Nederlanders bekeken op vakantie. Mannen in de leeftijd 30-49 jaar spannen daarbij de kroon met 60%.

 

Tip 2. Profiteer van hoger bereik

De hogere consumptie van deze ‘mobiele media’, gaat vanzelfsprekend gepaard met een hoger bereik. Wat magazines betreft zien we dat zowel thuisblijvers, vliegvakantiegangers als mensen die met de auto op vakantie gaan meer magazines kopen. 43% koopt tijdschriften voor of tijdens een autovakantie, 18% koopt extra tijdschriften als hij/zij thuisblijft tijdens de vakantie en 25% koopt op het vliegveld magazines. Het is dan niet voor niets dat de losse verkoop van tijdschriften in de zomer tot wel 30% stijgt.

 

Kijken we binnen de categorie nieuwswebsites/apps, zien we dat het bereik van NU.nl stabiel is in de zomer en dat het aantal pageviews op smartphone zelfs stijgt met 16%. Nederlanders zijn dus volop te bereiken tijdens de zomer.

 

 

Tip 3. De juiste content in de juiste context: speel in op de mindset van vakantiegangers

Toegegeven, vakantiegangers die in Spanje bij het zwembad liggen zullen niet massaal naar een webshop klikken om daar een bestelling te doen. Maar, om met jouw boodschap écht tussen de oren van een consument te komen is de zomer helemáál geen gek moment. 73% geeft aan op vakantie (helemaal) tot rust te komen en consumeert media met veel meer aandacht.

 

Meer dan de helft van de vakantiegangers leest tijdschriften aandachtiger en intensiever dan in het dagelijkse leven en 20% geeft zelfs aan advertenties op vakantie aandachtiger te lezen dan thuis.  Het uitgelezen moment dus om met een branding campagne een zaadje te planten met een campagneboodschap, die terug in Nederland kan worden geoogst.

 


Wil je meer informatie over dit onderzoek? Bekijk dan hier de infographic.

Bron: Onderzoek Mediagebruik tijdens de zomer, No Ties 2019 (n=568), NOM Q1 2018 t/m Q4 2018, NOBO 2018

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Jamie

Read : https://www.mybkexperience.onl/

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in