Clear Channel blijft tot en met 2033 de buitenreclameobjecten in gemeente Utrecht exploiteren. Dat heeft de rechter vorige week besloten in een kort geding dat Clear Channel had aangespannen tegen de gemeente Utrecht en Reclamebureau Limburg (RBL) bij de rechtbank Midden-Nederland. Het out-of-home bedrijf procedeerde met succes tegen een constructie van de gemeente, RBL en concurrent JCDecaux, waarbij Clear Channel werd gepasseerd als onderaannemer.
Langdurige zaak
De zaak heeft een lange aanloop. De gemeente Utrecht had in 2018 de buitenreclameconcessie gegund aan Reclamebureau Limburg (RBL). Dat zorgde voor de plaatsing en het onderhoud van de reclamevoorzieningen. RBL had hiervoor ingeschreven met Clear Channel als onderaannemer voor de exploitatie.
Rond de oorspronkelijke gunning spande JCDecaux een kort geding aan tegen de gemeente Utrecht. Daarna begon het out-of-homebedrijf een bodemprocedure, omdat het van mening was dat een deel van de bankjes in de abri’s niet voldeed aan de eis in de aanbesteding. JCDecaux kreeg in 2022 gelijk, waarna de gemeente Utrecht een schadevergoeding aan JCDecaux moest betalen.
Constructie die niet mag
In plaats van een schadevergoeding bedachten JCDecaux, de gemeente Utrecht en RBL vervolgens een constructie waarmee JCDecaux de rol van Clear Channel als onderaannemer zou overnemen tot en met het einde van de looptijd van de concessie, plus een vijfjarige verlenging daarvan.
De gemeente Utrecht publiceerde deze voorgenomen wijziging in november 2023. Clear Channel begon daarop een kort geding tegen gemeente Utrecht en RBL. De rechter oordeelde op 10 januari in het voordeel van Clear Channel.
'De voorgenomen wijziging, om Clear Channel als onderaannemer te vervangen voor JCDecaux, is in strijd met de relevante documenten van de concessie, het aanbestedingsrecht en verschillende algemene beginselen van behoorlijk bestuur', liet de rechter weten. De gemeente Utrecht mag niet zonder nieuwe aanbestedingsprocedure toestemming verlenen aan RBL om Clear Channel te vervangen.
Verder mag Clear Channel voor de gehele duur van de concessieovereenkomst (tot en met 2033) niet worden vervangen als onderaannemer.
Tegen de uitspraak is nog wel beroep mogelijk.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!