Overslaan en naar de inhoud gaan

Accenture Innovation Awards Concept van de Week – tiqr: extra beveiliging

De laatste tijd regent het cyberaanvallen op onze Nederlandse banken. Maar wat moeten de banken hieraan doen? Zou tiqr een oplossing zijn?…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De laatste tijd regent het cyberaanvallen op onze Nederlandse banken. Maar wat moeten de banken hieraan doen? Zou tiqr een oplossing zijn? is een open source authenticatie oplossing voor smartphones en web applicaties. Zo kun je dus veilig inloggen zonder codes en zonder readers.

related partner content for mobile comes here

Het klassieke verhaal van twee mannen die op de vrijdagmiddagborrel stonden en aan het brainstormen waren over hun innovatieve ideeën was van toepassing op Joost van Dijk en Roland van Rijswijk. Ze bedachten iets voor de ellende van al die online wachtwoorden en lieten meteen een prototype bouwen. Het bleef dus niet alleen bij een idee en het bleek echt te werken.

Weg met de rompslomp
Joost: “ is een manier om veilig in te loggen op bijvoorbeeld websites.” Men hoeft dus niet langer de computers vol te hangen met wachtwoorden op een post-it. “Wachtwoorden zijn heel kwetsbaar en zo zie je dat veel banken proberen te werken met extra beveiliging in de vorm van readers en sms-codes. Dit geeft met name bij readers veel rompslomp en bij sms-codes bovendien niet veel extra veiligheid. Daar willen we iets aan doen.”

Gebruik van QR-code
“Wat wij hebben gemaakt, is een app op je telefoon die eigenlijk hetzelfde doet als een reader van de bank, maar dan op een manier dat je nooit iets hoeft over te typen, terwijl het minstens zo veilig is.” Hoe werkt dat precies? Joost antwoordt: “Stel, je logt in bij een website die tiqr gebruikt, dan krijg je een QR-code op je computerscherm te zien. Je pakt je telefoon en met je camera scan je de code en hoef je slechts op “OK” te drukken.

Eén beveiliging voor je beveiliging
Handig en makkelijk is het zeker, maar is het wel net zo veilig als een reader of een wachtwoord? Wat als je telefoon gestolen wordt? Joost: “Op je tiqr app kan je kiezen voor een pincode, dit raden wij ten zeerste aan.” Dus je kan je tiqr ook weer beveiligen. “Als je dit niet doet, kan degene die je telefoon heeft gestolen, je tiqr gebruiken.”

Geen verdienmodel
“Wij werken in opdracht van een non-profit organisatie en ons doel is dan ook niet om winst te maken. Wij worden indirect aangestuurd door onze klanten via stichting , een samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Ons doel is om innovatie in Nederland te bewerkstelligen en met name voor onze klanten. Via SURF hebben wij dus ook de middelen gekregen om het prototype zo snel te bouwen.”

Gateway naar jouw domein
De eerste versie kwam april 2011 op de markt. “We hebben sinds die tijd vooral geprobeerd het bij commerciële bedrijven aan de man te brengen. Een bedrijf in Frankrijk en in Zwitserland hebben tiqr al geïntegreerd in hun dienstverlening en we zijn nu bezig om de universiteiten en hogescholen tiqr te laten gebruiken. De meeste instanties en bedrijven die tiqr gaan gebruiken, doen dit als extra beveiliging. “tiqr wordt dan ingezet op een extra gateway tussen hun eigen beveiliging of authenticatiesysteem en de beveiligde omgeving. Zo kun je tussen het inloggen van de student naar de portal van zijn universiteit en bijvoorbeeld zijn eigen stukje domein een extra beveiliging van tiqr zetten.”

Open source
In de toekomst moet tiqr op grotere schaal gebruikt gaan worden, maar hoe doe je dat? Joost:” Alles wat wij bouwen is open source, dus het is heel makkelijk om tiqr in te zetten voor je bedrijf. Je kan het van onze website halen en customizen voor jouw bedrijf. Je bouwt je eigen tiqr”

Accenture organiseert in 2013 voor de zevende keer de Innovation Awards. Nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten, jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt kunnen meedoen aan de competitie.
Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk een Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. Naast media-, communicatie- en hightech-concepten is het dit jaar weer mogelijk in vier andere sectoren in te schrijven. De prijsuitreiking vindt in november plaats op het Accenture Innovation Event.
Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op . En weet je een concept waarvan je denkt: dat is nu echt een kanshebber – aarzel niet en laat het weten, bijvoorbeeld via .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in