Overslaan en naar de inhoud gaan

Nestlé zegt meer geld uit te trekken om kinderarbeid in cacaoteelt tegen te gaan

Nestlé maakt 1,3 miljard euro vrij om boerengezinnen een beter bestaan te geven. Waakhond Voice Network vindt het plan veelbelovend.
Nestlé Cocoa Plan
Nestlé Cocoa Plan
© https://youtu.be/_q816eVC4RE
Nestlé Cocoa Plan
Nestlé Cocoa Plan
© https://youtu.be/_q816eVC4RE

Nestlé gaat een pilot uitbreiden waarbij cacaoboeren en hun families in Ivoorkust extra geld krijgen om zo kinderarbeid te voorkomen. Later moeten ook boeren in Ghana geld krijgen. De FMCG'er zegt hier zo’n 1,3 miljard euro voor uit te trekken. De chocolade-industrie krijgt geregeld kritiek vanwege kinderarbeid.

related partner content for mobile comes here

Naar school

Huishoudens moeten aan voorwaarden voldoen om het geld te krijgen. Zo moeten kinderen naar school gestuurd worden, landbouwpraktijken verbeterd worden en de inkomens uitgebreid met andere activiteiten zoals het houden van vee. Zo’n gezin kan dan zo’n 480 euro krijgen. Nestlé zegt wel dat na twee jaar het geld wordt gehalveerd, maar het bedrijf verwacht dat de productieverbeteringen die daardoor zijn ontstaan dat kunnen goedmaken. Daardoor kan namelijk meer geld verdiend worden.

Lees ook:

Nestlé wilde met journalistiek experiment vooral laten zien hoe complex de cacaoketen is

Martine Olijslagers-Kuip (rechtsonder), Judy Schnitger-Zwinkels en Lars Gierveld (linksboven)
Martine Olijslagers-Kuip (rechtsonder), Judy Schnitger-Zwinkels en Lars Gierveld (linksboven) Adformatie Connects Daily

Verwijt

De chocolade-industrie wordt al jaren verweten dat het te weinig doet tegen kinderarbeid, ontbossing en armoede in de landen waar cacao geproduceerd wordt, zoals Ivoorkust en Ghana. Kinderarbeid in de cacao-industrie steeg fors in de tien jaar tot 2019, meldde een onderzoeksbureau van de Universiteit van Chicago eerder. De cacaoproductie steeg in die tijd met 62 procent. De tweejaarlijkse Cacaobarometer van onder andere Solidaridad en waakhond Voice Network waarschuwde in 2020 dat de sector te vrijblijvend omgaat met regels tegen de problemen en er geen sancties zijn als doelstellingen niet worden nageleefd.

Het Nestlé-programma is een vervolg van een pilot uit 2020 in Ivoorkust met 1000 boeren. Dit jaar wil Nestlé daar zo’n 10.000 boeren helpen. In 2024 wil het bedrijf het programma uitbreiden naar Ghana. Tegen 2030 moeten alle 160.000 cacaoboeren in de wereldwijde cacaoproductieketen van Nestlé bereikt zijn.

'Veelbelovend'

Waakhond Voice Network noemt het plan van Nestlé veelbelovend, omdat het niet alleen gaat om de productie van cacao zoals sommige andere verbeterprogramma’s. Het wereldwijde netwerk van ngo’s en vakbonden is wel bezorgd dat Nestlé dit doet in plaats van boeren eerlijke prijzen te betalen. Cacaoboeren krijgen volgens Voice nog altijd maar een derde van wat ze eigenlijk betaald zouden moeten krijgen per ton cacao.

Ook andere grote chocolademakers hebben toegezegd om hun praktijken te verbeteren. Zo wil het Zwitserse Barry Callebaut tegen 2025 kinderarbeid uit de keten weren en zegt Unilever cacao voor de Magnum-ijsjes volgens de standaarden van duurzaamheidsorganisatie Rainforest Alliance te produceren.

Bron: ANP | Judith Laanen

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Martin de Munnik

Erg goed! En het juiste instrument; meer geld geven. Elke ouder wil zijn kind laten studeren. Lees Hans Roslings 'Feitenkennis' (schokkend). En wij consumenten moeten meer geld overhebben voor onze indulgent, zodat de volgende stap het betalen van een fair prijs kan zijn. Hoeveel duurder zou een reep chocola eigenlijk worden?

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in