Overslaan en naar de inhoud gaan

Messenger na tien jaar normaal communicatiemiddel, Twitter straks ook

Het was gisteren een heugelijk dag. Althans, voor Microsoft Nederland. Chatprogramma MSN, pardon Windows Live, Messenger vierde zijn tiende…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het was gisteren een heugelijk dag. Althans, voor Microsoft Nederland. Chatprogramma MSN, pardon Windows Live, vierde zijn tiende verjaardag in ons land, nadat de softwaregigant voor Messenger. Nou, hartstikke leuk. Nog gefeliciteerd.

related partner content for mobile comes here

Nieuwsfeitje

Gek genoeg heb ik dit 'nieuwsfeitje' opvallend weinig de revue zien passeren. pende een stukje. Marketing Tribune zette , evenals . Opmerkelijk eigenlijk.

Messenger revolutionair

Toen ik tien jaar geleden, als student Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Messenger aanliep voelde dat als een revolutionaire manier van communiceren. In de jaren kort daarna had iedereen het over hoe MSN en e-mail (mijn Yahoo-account stamt nog uit het pre-Gmail-tijdperk) de wereld ingrijpend zou veranderen. Iedereen?

Message als medium

Nu ja, de studenten beseften zich dat terdege. De leraren waren nog teveel bezig met het napraten van Marshall McLuhan, de man wiens wetten onder onze neus op de schop gingen. Voorgoed, blijkt achteraf. "The message is the medium!" Zo ging het met Hyves, intussen vijf jaar geleden, ook. Ik als eeuwige student was overgestapt naar Journalistiek, waar iedereen sprak over het fenomeen - behalve docenten, een enkeling daargelaten. Het kostte mij 4,5 jaar geleden de grootst mogelijke moeite om een stuk gepubliceerd te krijgen in Het Parool. Over de eerste honderdduizend leden van Hyves - intussen 7,9 miljoen, kun je nagaan!

Gevoelens

Nu, met Twitter en Facebook, krijg ik dezelfde gevoelens als eerst met Yahoo, Gmail en Messenger tien jaar geleden, en Hyves vijf jaar terug. (ICQ heb ik overgeslagen, nooit geen behoefte gehad aan chatten met dweeps uit een Israëlische kibboets...) Deze nieuwe communicatievormen zijn here to stay. (Web)redacties waar ik heb gewerkt gebruiken Messenger als intern instant messagingsysteem. Waarom ook niet?

Transformatie

Misschien niet in de huidige vorm (zie de plaatjes voor de transformatie die Messenger heeft doorgemaakt), maar wel in de oervorm van intermenselijke communicatie die eraan ten grondslag ligt. Met MSN kun je privé met jan en allemaal chatten, met Hyves een oude geliefde begluren, met Twitter een kort bericht sturen naar de andere kant van de wereld. En zien wat er nu over pak em beet ?q=bitterkoekjes" title="bitterkoekjes">bitterkoekjes wordt gezegd. Iemand heeft als username, dat maakt het wel wat lastig, trouwens.

Verzetten

Communicatiemensen die zich verzetten tegen Twitter als vernieuwende communicatievorm, zijn in mijn ogen dan ook verkeerd bezig. Zij sluiten hun ogen voor de realiteit. Ze zien de toekomst die voor hun voeten ligt als het ware over het hoofd. Net als krantenmakers jarenlang, tot op de dag van vandaag, hebben gedaan. Internet gaat niet weg, hoe vurig je dat ook wenst. Evenmin Messenger. Of Hyves. Twitter ook niet. En van al deze vormen, is Twitter de baanbrekendste. Live-communicatie, openbaar, real-time, met mensen over de hele wereld. Hoe gaaf is dat! Net zo gaaf als Messenger ooit was, nu vinden we dat 'normaal' - zelfs voor opa's en oma's.

Twitterachtige in China

Microsoft heeft trouwens onlangs , genaamd MSN Juku. Het zal u niet verbazen: deze is gebaseerd op Windows Live Messenger, zoals 'MSN' tegenwoordig heet. Een concurrent van Plurk, weer een andere Twitterachtige.

Stelt niets voor

Het is maar dat u het weet. Want wat wij hier in de Westerse Wereld noemen qua aantalllen, stelt natuurlijk niets voor in het verre Oosten. , heeft 990 miljoen gebruikers in China.

Zal ik je eens wat geks vertellen? Ik ben pas vorige week begonnen met Skypen!

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in