Kweekvlees, maar dan met een lekkere naam
CNN, BBC, Reuters en zelfs de Chinese staatstelevisie waren er vanmiddag bij toen in Londen 's werelds eerste hamburger uit kweekvlees de pan in ging. Van Maastrichtse makelij, uit de Nederlandse laboratoria met een zacht 'g' gebakken.
Mark Post, de hoogleraar achter het vlees, gaf aan dat het verdere succes nu in handen is van marketing. Technisch kan het gemaakt worden, inmiddels al met grote overeenkomsten met echt vlees zo bleek.
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaNu is het een kwestie van aan man en vrouw brengen. Post zelf snap het goed hoe dat werkt. Dat bleek al uit de presentatie zelf, die niet vooral over het vlees ging of over het technische hoogstandje dat nodig was om het te maken. Dat leek haast bijzaak. Nee, het was toch vooral een proeverij of dit product 'echt vlees' zou kunnen vervangen.
Post gaf zelf verschillende argumenten waarom dat erg goed zou zijn - vooral duurzaamheid kwam voorbij. Uit een klein stukje van een biefstuk kunnen een paar honderd stamcellen gehaald worden. 'Daar kan zeker 10.000 kilo vlees mee worden gemaakt. Dus van een heel biefstuk kun je al snel een miljoen kilo vlees worden maken', aldus de rekensom van Post en zijn collega's.
Volgens Post is de benaming van het product volgens hem uiteindelijk van eminent belang is. Want hoe heet dit vlees? 'We hebben het nu cultured beef genoemd, maar ook omdat we niets beters voorhanden hadden', zei Post tijdens de presentatie. 'Uiteindelijk hoop je dat ze het over gewoon "vlees" hebben als het over dit product gaat.'
Frankenburger zou volgens hem in ieder geval niet geschikt zijn. Maar welke naam dan wel? Kweekvlees? Mmmh. In-votrovlees, Labburgers? Roept u maar!
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid