Doek valt voor de ontbossingsclaim van margarinemerk The Flower Farm
Tekst: Ebba Hoogenraad
The Flower Farm moet definitief haar verpakking aanpassen. De ontbossingsclaim op haar ‘smeerboter zonder palmolie’ is misleidend. Het College van Beroep bevestigde in hoger beroep dat de tekst op het margarinekuipje EATS PLANTS, NOT PALM PLEASE onjuist is.
Het College van Beroep is nog strenger dan de Reclame Code Commissie, die de campagne van het nieuwe margarinemerk misleidend, onjuist en te ongenuanceerd achtte. Volgens het College maakt The Flower Farm met haar marketingcampagne de consument op basis van onjuiste argumenten afkerig van margarine met palmolie. In Nederland is alle margarine ontbossingsvrij, want alle palmolie in de margarine is duurzaam RSPO- gecertificeerd.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisHet College hecht veel waarde aan de steun die talloos veel NGO’s aan de RSPO-certificering geven: die hebben géén commercieel belang, alleen een ideëel belang van natuurbehoud. De claim dat hele oerwouden worden ontbost kan The Flower Farm niet waarmaken. Per definitie misleidend, zo vindt het College. Daarmee is inmiddels de hele reclamecampagne van The Flower Farm (website, social media, TVC) tot een halt gekomen, inclusief de verpakking.
Leermoment
Als hier een algemene conclusie uit is te trekken: een free-from-claim brengt juridisch zeer grote uitdagingen met zich mee. Niet alleen moet de tekst over het eigen product volledig juist zijn en niet misleidend. Maar ook - en in alle opzichten - moeten de geformuleerde bezwaren over het in het negatief daglicht gestelde ingrediënt voor de volle 100% kloppen. Dat is voorwaar geen sinecure.
Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak), behandelde deze zaak ook in hoger beroep voor European Palm Oil Alliance
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lidDrie keer mis is scheepsrecht: 1. Niet alle palmolie in onze voeding is altijd gecertificeerd (https://www.mvo.nl/in-2018-meer-duurzame-palmolie-verwerkt-in-nederland) 2. RSPO is geen garantie tegen ontbossing omdat controle ontbreekt, bedrijven illegaal opereren en bos en veenlanden van RSPO bedrijven ook weer in 2019 zijn afgebrand in Indonesië. 3. Er zijn zeer veel NGOs die RSPO absoluut niet steunen en een totale greenwash vinden. Juist ook NGOs in de landen waar palmolie vandaan komt. De NGOs die RSPO steunen zitten vaak in rijke landen, krijgen geld of werken samen met de gecertificeerde bedrijven én zijn zelf RSPO lid. Hoezo onafhankelijk? Met de uitspraak van het college wordt dus een zeer belangrijke ontwikkeling om minder palmolie te consumeren in Europa gehinderd. Vet fout! Laat The Flower Farm gewoon met rust en richt je op de echte problemen met palmolie: kinderarbeid, ontbossing, landroof en exploitatie van werknemers.
"Het College hecht veel waarde aan de steun die talloos veel NGO’s aan de RSPO-certificering geven: die hebben géén commercieel belang."
Solidaridad heeft nadrukkelijk een financieel belang, dus dit klopt niet.