Accenture Innovation Awards Concept van de Week – HeartLive: je hartritme bepaalt je balans
Steeds vaker heeft ons lichaam moeite om prikkels te verwerken. Hoge werkdruk bijvoorbeeld kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk. Accenture Innovation Awards-deelnemer HeartLive, onder de hoede van onze netwerkpartner Utrecht Inc, biedt dé oplossing.
HeartLive bestaat uit een pakket: een oorsensor, het boek Je hartritme bepaalt je balans en een softwarepakket voor op je computer. Je krijgt een clipje in en om je oorlel. Dit clipje meet je hartslag. Op basis van je hartslag berekent HeartLive automatisch je hartcoherentie –een bijzondere vorm van je hartritmevariabiliteit. Het is een zeer regelmatige versnelling en vertraging van je hartritme. Hartcoherentie is te zien als een sinusachtig verloop van het hartritme. Tijdens hartcoherentie komt het zenuwstelsel in balans en voel je je kalm en alert.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Inzicht in je hartcoherentie
Net als iedere andere spier kun je ook je hartspier trainen. Het doel van de training met HeartLive is dat je doorkrijgt hoe je je hartritme coherent kan maken. Dit kan bijvoorbeeld door je te focussen op je ademhaling. Tijdens een training met HeartLive staat de grafiek met je hartcoherentie op het scherm. Wanneer de hartcoherentie te zien is als een sinusachtig verloop, ben je in balans en in coherentie. Maar als je bijvoorbeeld boos, zenuwachtig of gestrest bent dan laat de grafiek geen mooie sinuscurve zien. Dan ben je uit coherentie.
Trainen op een leuke manier
Je traint je hartcoherentie bijvoorbeeld met een spelletje, door naar een video of mooie foto’s te kijken. Als je uit coherentie raakt, dan wordt de foto of video kleiner op het beeld, waardoor het moeilijker wordt te kijken. Zodra je weer in coherentie komt, wordt het beeld groter of de foto veel mooier. Zo ontdek je spelenderwijs hoe je lichaam reageert en herstelt naar de natuurlijke balans. Wanneer je elke dag zeven tot tien minuten HeartLive speelt, gedurende vier tot zes weken, ben je beter in staat jezelf terug in balans te krijgen. Resultaat: vermindering van klachten zoals vermoeidheid, stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk.
Idee uit de praktijk
Het idee komt van biofeedbackspecialist Malcolm Halfhuid. Wat HeartLive doet en kan werd al eerder in een therapeutische setting uitgevoerd. Patrick Roozemond, nu mede-oprichter HeartLive, dacht mee en besloot om zich voor honderd procent in te zetten voor het idee. Tijdens de ontwikkeling hadden Malcolm en Patrick veel contact met een bioloog en een psycholoog. Het doel: iets ontwikkelen waarmee mensen voor een langere tijd met plezier hun hartritme kunnen trainen. Mensen die weinig tijd hebben, maar wél even tien minuten achter de computer oefeningen kunnen doen.
Interessant voor bedrijven
Naast het ‘thuispakket’ biedt HeartLive nu een speciaal programma van zes weken. Elke week komt een HeartLive-specialist langs die je zo’n twee uur begeleidt. Naast hulp krijg je feedback over hoe je het doet en uitleg over het autonome zenuwstelsel en de hersenen. Dit programma is onder andere ontwikkeld voor bedrijven. Aan de eerste tests deden tien leraren mee die allemaal last hadden van werkdruk, slecht slapen, prikkelbaarheid en opgejaagdheid. Na zes weken waren de resultaten boven verwachting. Patrick: “We merkte dat ze echt tot rust kwamen, in balans, en ze gaven zelf aan beter te slapen en zich minder opgejaagd te voelen.”
Toekomst
HeartLive is in april op de markt gekomen. Nu wordt het verder verbeterd, bijvoorbeeld met nieuwe spelletjes, zodat mensen daadwerkelijk zes weken iedere dag aan de slag gaan. Daarnaast wil Heartlive meer naar bedrijven toe, waar hoge werkdruk een rol speelt. Ideaal is dat iedereen het hartritme kan trainen via de mobiele telefoon. Op dit moment staat optimalisatie en onder de aandacht brengen van HeartLive bij bedrijven met stip bovenaan. In de toekomst zijn er plannen om te gaan praten met verzekeringen.
Interesse in HeartLive? Mail info@heartlive.nl
Accenture organiseert in 2012 weer de Innovation Awards in vijf verschillende industrieën. Nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten, jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt kunnen meedoen aan de competitie.
Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk de Blauwe Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. De prijsuitreiking vindt op 8 november plaats op het Accenture Innovation Event.
Kijk voor meer informatie op www.innovation-awards.nl. En weet je een concept waarvan je denkt: dat is nu echt een kanshebber voor de Blauwe Tulp, aarzel niet en laat het weten, bijvoorbeeld via Twitter.
Wil je op Heartlive stemmen voor de Publieksprijs? Dat kan. Nieuw bij de Accenture Innovation Awards 2012 is dat de stembus voor de Publieksprijs nu al geopend is. Elke tweet, share en like vanaf de pagina’s met deelnemers op de Innovation Awards-website, telt als één stem. Wordt jouw favoriet genomineerd door de jury, dan wegen alle publieksstemmen mee. Lees meer
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid