Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstboomgedachte voor een nieuw decennium

We zijn gevangen in een tijdperk waarin logica en feiten zegevieren boven gevoelens. Kunnen we daaruit ontsnappen?
kerstboom
© 123rf
kerstboom
© 123rf

Als langzaam alle agenda’s wat leger worden, de winkels voor de laatste keer hun schappen hebben gevuld en de colonne aan busjes de laatste pakketjes hebben afgeleverd bij de buren is het tijd voor de kerstboomgedachte. Zo’n gedachte waarbij je nog even terugkijkt op het afgelopen decennium en er in retrospectief tien jaar ontwikkeling in het vakgebied voorbijflitst.

related partner content for mobile comes here

Als je alles platslaat, en natuurlijk is dat een kerstboomillusie, zijn er grofweg twee grote lijnen te ontdekken. Dit inzicht is mede inhoudelijk vorm gegeven door Iain McGilchrist met zijn boek “The Master and His Emissary: The Divided Brain and the Making of the Western World”. We leven immers in een tijdperk waarin feiten zegevieren boven gevoelens. We voelen ons zekerder als we de onzekerheid van emotie kunnen vervangen door data die ons overtuigen van een rationele logica. Kevin Roberts, de oud CEO van Saatchi&Saatchi, had een prachtige metafoor voor dit probleem. “If you want to know a hell of a lot about lions, you better go to the jungle and not to the zoo.”. Maar nu blijven we lekker achter het scherm zitten, staren we naar de tabellen en gaan we ervan uit dat de informatie die we waarnemen identiek is aan de situatie in de jungle.

Jesse Frederik van De Correspondent gaf in de Rudi en Freddie show podcast een aardig voorbeeld op basis van een onderzoek van Neumann, Nico and Tucker met als onderwerp “How Effective Is Third-Party Consumer Profiling and Audience Delivery?” Third party data zijn vaak een interessante bron die je kunt gebruiken om een doelgroep online te bereiken. Het onderzoek toonde aan dat de gemiddelde accuraatheid van de onderzochte third party databases in relatie tot het criterium mannen in dit onderzoek slechts 24,4% was. Even voor de helderheid; van het aantal mannen in de database bleek dus maar 24,4% echt een man te zijn! Dat is dus lager dan een random gebruikers selectie. De ouderwetse kop of munt methode scoort hier dus hoger!

De andere grote lijn was de afgelopen tien jaar minder belangrijk maar neemt gelukkig steeds meer in populariteit toe. De lijn van mentaliteit boven middelen. De lijn waarbij de resultaten het gevolg en niet het doel zijn. De lijn die niet bestaat uit een begin en een einde maar uit een cirkel die steeds hoger reikt. Mentaliteit als basis voor een natuurlijke route naar de logische middelen. Een lijn waarbij je niet langer proposities moet bedenken maar dat proposities niets anders zijn dan het vertellen waar je voor staat.

Vanmorgen reed ik achter een auto van het Leger des Heils. Achterop de auto stond er onder het logo van het Leger een prachtige zin. Doen wat wij geloven. Hoe simpel en treffend kan je iets vertellen?

Het is natuurlijk maar een Kerstgedachte. Maar stel je nu eens voor dat we in het komende decennium de ratio wat meer loslaten en op zoek gaan naar mentaliteit. Dat we switchen van het linkerbrein naar het rechterbrein. Een zoektocht naar de wortels van de Kerstboom. Ook Kerstbomen groeien niet door eraan te trekken. Ik wens iedereen een mooi en bewustvol 2020.

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in