Aast Telefónica opnieuw op KPN?
Iedereen ontkent het, maar de geruchten zijn hevig. Veroorzaak door een bericht (met anonieme bronnen) uit de Wall Street Journal van vandaag dat de Spaanse telefoonmaatschappij Telefónica opnieuw haar zinnen heeft gezet op KPN.
Ruim vijf jaar na mislukte fusiebesprekingen tussen beide telecomconcerns zouden
de Spanjaarden wederom de Nederlanders benaderd hebben voor een samensmelting.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaTelefónica heeft ongeveer 20 miljard dollar over voor KPN, zo meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag.
Bestuurders van Telefónica en KPN hebben enige tijd geleden de eerste aanzet tot de
besprekingen gegeven. Momenteel zijn beide telecombedrijven bezig teams samen te stellen die eventueel met de onderhandelingen kunnen beginnen, aldus de krant. Het bod van 20 miljard euro ligt 15 procent boven de beurswaarde van KPN eind vorige week.
Een woordvoerder van Telefónica ontkent in reactie dat er gesprekken met KPN gaande zijn. KPN beperkte zich in eerste instantie tot de mededeling dat het 'nooit reageert op geruchten'.
In de loop van de maandagochtend scherpte het Nederlandse telecomconcern zijn reactie aan. 'Wij zijn het intern nagegaan, maar voor zover we weten zijn we niet door Telefónica benaderd', aldus een woordvoerder.
In het voorjaar van 2000 ketsten fusiebesprekingen tussen de twee concerns af. Na zes weken onderhandelen stemden negen van de twintig leden van de raad van commissarissen van Telefónica tegen de fusie.
Zij vonden het belang van de Nederlandse staat in KPN, destijds 43 procent, te groot. Het Nederlandse telecomconcern zag hierin te weinig steun en haakte af.
Momenteel heeft de Nederlandse staat nog een aandeel van 20 procent in KPN. Analisten reageren enigszins terughoudend op de mogelijke Spaanse belangstelling. Al begrijpt men de de belangstelling van Telefónica wel. De Spanjaarden zijn zwak of niet vertegenwoordigd in KPN's kernlanden Nederland, België en Duitsland.
Maar voor aandeelhouders zijn de belangrijke spelers in die landen (France Télécom, Deutsche Telekom en O2) interessanter, omdat ze tot een hoger bod in staat zijn. Ook Fortis vindt het bod aan de lage kant.
Na een aantal rustige jaren komt de telecomsector weer in beweging. De grotere Europese telecomconcerns speuren vooral in buurlanden naar overnamekandidaten. Zo nam France Télécom in juli voor 6,4 miljard euro in Spanje een aanbieder van mobiele telefonie (Amena) over.
Deutsche Telekom staakte in augustus onderhandelingen met KPN om gezamenlijk het Britse O2 (mobiele telefonie) in te lijven.
Telefónica lijkt zich ook weer meer op Europa te richten. Na het uiteenspatten van de ICT-bel vijf jaar geleden leunde het Spaanse concern vooral op zijn activiteiten in Latijns-Amerika, die goed waren voor meer dan de helft van de omzet, en op inkomsten uit mobiele telefonie.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid