Overslaan en naar de inhoud gaan

Printbereik daalt vier procent

Het bereik van papieren dagbladen en tijdschriften is voor het tweede jaar op rij gedaald. Digitaal bereik stijgt daarentegen. Dat toont de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In 2012 las 60,4 procent van de Nederlanders dagelijks een krant. Dit is een daling van drie procent ten opzichte van het jaar ervoor. Tijdschriften hadden gemiddeld vier procent minder lezers. Volgens het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) komt de dalende trend overeen met de ontwikkelingen van de HOI oplagegegevens.

related partner content for mobile comes here

Sinds 2011 stelt het NOM respondenten ook vragen over het digitaal lezen van tijdschriften en dagbladen. Dit bereik vertoont een stijgende lijn. Dertien procent van de Nederlanders leest dagbladen op een smartphone en 10,1 procent doet dit op een tablet (een half jaar eerder was dat nog 11,2 resp. 6,8 procent). Bij tijdschriften groeit het lezen op smartphone van twee naar 2,3 procent en op tablet van 2,7 naar 3,6 procent.

Digitaal lezen is het populairst onder mannen en hoger opgeleiden. Jongere lezers gebruiken hiervoor een smartphone (13-19 jaar voor tijdschrijften en 20-34 jaar voor dagbladen). De leeftijdsgroep van 35 tot 49 jaar kiest vaker een tablet. Sinds januari test het NOM het meten van digitaal lezen op tablet en smartphone op titelniveau. De eerste resultaten daarvan worden in de zomer geanalyseerd.

Een opvallende nieuwkomer in de lijst is Allerhande. Hiervan is het bereik het afgelopen half jaar voor het eerst gemeten. 27,5 procent van de Nederlanders leest het huisblad van Albert Heijn. Alleen Kampioen, ledenblad van ANWB, heeft een groter bereik (38,5 procent).

Het onderzoek heeft het bereik van 187 dagbladen en tijdschriften gemeten. Aan het bereikonderzoek hebben 22.053 Nederlanders van dertien jaar en ouder deelgenomen. Deze steekproef representeert 14.016.000 Nederlanders. Op de zijn de cijfers per titel, geslacht en leeftijd terug te lezen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in