
Influencerregels.com heeft een actuele versie van de certificering gelanceerd. Het certificaat werd in 2024 geintroduceerd om transparantie binnen influencermarketing te vergroten. Ruim 2000 creators hebben het certificaat sindsdien behaald. Om gecertificeerd te blijven moet een influencer de update doorlopen, influencers zoals Joost Bouhof, Dion de Brouwer, Jitse Spierings en Leslie Keijzer deden dit al. Zonder hercertificering verdwijnt een influencer automatisch uit het register.
Gecertificeerde influencers worden gemonitord door de Stichting Reclame Code (SRC). Uit de nulmeting blijkt dat gecertificeerde influencers na het doorlopen van de e-learning aantoonbaar beter de regels naleven.
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSOnline Advertising Consultant (NL)
VONQOnline communicatieadviseur
Nationale Ombudsman‘Wij hebben geleerd van het afgelopen jaar en zijn super enthousiast over de resultaten; wij zien aan onze monitor dat meer en meer influencers zich aan de regels houden, en merken ook dat - daar waar verwarring is – de bereidheid om mogelijke fouten te corrigeren groot is. Je ziet gewoon dat de markt professionaliseert’, aldus Otto van der Harst van SRC.
Merken werken met gecertificeerde influencers
Merken als L’Oreal, Unilever, Coca-Cola, TUI en Heineken waren betrokken bij de totstandkoming van het register. Steeds meer merken en social mediaplatformen sluiten zich aan, onlangs nog Jumbo, Cloetta en TikTok. Jorieke de Vries-Goosen, directeur marketing bij Jumbo: ‘Bij Jumbo draait alles om de klant. Daarom steunen we het keurmerk voor influencers – voor eerlijke content, duidelijke regels en samenwerkingen die transparant en betrouwbaar zijn. Zo houden we het écht.’
De e-learning module is ontwikkeld samen met verschillende toezichthouders en specialisten uit de branche. Er worden meerdere onderwerpen behandeld, waaronder:
- Het juiste gebruik van reclamevermeldingen en hashtags. Zo zijn #partner en #collab geen geldige vermeldingen meer om een samenwerking mee aan te kondigen.
- Het verbod op het kopen van nepvolgers en neplikes.
- Het verplicht gebruiken van Kijkwijzer-icoontjes bij schadelijke content. Regels rondom het gratis krijgen van producten. Ook hier moet duidelijk zijn welk bedrijf achter deze vorm van promotie zit.
- Het verbod op reclame maken voor vapes, dat is altijd verboden. Jonge influencers worden helaas echter regelmatig door fabrikanten benaderd.
- Regels rondom finfluencing. Het is verboden om zomaar advies te geven aan volgers over beleggen en crypto.
- Reclame rondom alcohol en alcoholvrije vervangers; zo wordt uitgelegd hoe deze content weggehouden kan worden bij minderjarigen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee