Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven monitoren nog nauwelijks Twitter

Bedrijven monitoren nog nauwelijks Twitter. Twitter wordt door de bedrijven met name gebruikt om berichten te versturen, terwijl het juist…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Bedrijven monitoren nog nauwelijks Twitter. Twitter wordt door de bedrijven met name gebruikt om berichten te versturen, terwijl het juist een ideale tool is om sentimenten te beluisteren van klanten en de dialoog met hen aan te gaan. Dat merk ik in de praktijk in gesprekken met bedrijven, maar het blijkt ook uit een klein onderzoekje dat ons bureau, , heeft gedaan gedurende de afgelopen weken.

We 'postten' gedurende drie weken via Twitter meerdere vragen over en gericht aan de 25 AEX-bedrijven. Van deze bedrijven gaf alleen verzekeraar Aegon een inhoudelijke reactie op een tweet. Voor een handvol andere bedrijven waren de vragen reden om de vraagsteller te gaan volgen, maar niet om te reageren.

Een aantal van de benaderde bedrijven heeft wel een Twitter-profiel, maar gebruikt dit enkel om nieuws over bijvoorbeeld de aandelenkoers te communiceren. Van interactie met andere Twitteraars is geen sprake. Hier laten bedrijven kansen liggen. Wij merken ook in de dagelijkse praktijk dat veel, ook grote bedrijven niet goed weten hoe ze social media zoals Twitter het beste kunnen inzetten. Twitter is meer dan een ‘spam tool’. Door actief de dialoog aan te gaan, kun je veel winnen op communicatiegebied. Klanten worden graag persoonlijk benaderd en reactie op een tweet kan wonderen doen voor de merkbeleving.

Bedrijven zijn veelal bang voor de workload die e.e.a. met zich mee brengt. Men weet niet echt waar de verantwoordelijkheid voor de interactie met de twitteraars zou moeten liggen. Bij marketing en PR- die de verantwoordelijkheid hebben voor de reputatie, of bij customer service. Voor beiden is wat te zeggen. Het lijkt me echter wel een uitgemaakte zaak dat je er niet meer omheen kunt om op zijn minst te monitoren en dus te weten wat er leeft. Pas dan kun je een strategie bepalen en actie ondernemen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in