‘Bedrijven iets transparanter’
Dat blijkt uit de Transparantiebenchmark 2006, een jaarlijks onderzoek naar de transparantie van het maatschappelijke jaarverslag van 174 grote bedrijven, uitgevoerd door adviesbureau PricewaterhouseCoopers in opdracht van staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). In de
benchmark worden de jaarverslagen van de 98 grootste beursgenoteerde en 76 grootste niet-beursgenoteerde Nederlandse bedrijven beoordeeld. Verzekeraars maken veruit de grootste sprong voorwaarts in vergelijking met de andere sectoren. De banken doen het ook dit jaar weer goed. ABN AMRO en Rabobank zijn de meest transparante bedrijven. Ook Philips, Nutreco, Numico, Reed Elsevier, ING Groep, TNT, Fortis en Akzo Nobel behoren tot de top.
Snelste stijger op de transparantieladder is Numico. Ook CZ Groep, Eureko/Achmea, Euronext en Bavaria hebben de transparantie sterk verbeterd ten opzichte van 2005. Er zijn dit jaar minder ondernemingen die stijgen, maar de stijgingen per onderneming zijn groter geworden. In totaal zijn er beduidend meer stijgers dan dalers op de lijst. Gemiddeld gezien stijgen beursgenoteerde bedrijven sneller dan niet-beursgenoteerde. De transparantiebenchmark is te vinden op EZ.nl.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisTegelijk met de presentatie van de Transparantiebenchmark 2006, waarin het gaat om transparantie op bedrijfsniveau, kwam het MVO platform met een rapport dat concludeert dat de overheid zich meer moet inzetten om ook de transparantie van productieketens te vergroten. Het rapport ‘Zicht op duurzaamheid? Transparantie in productieketens onderzocht’ laat zien dat productieketens veelal ondoorzichtig zijn. Duurzaamheidsinformatie waarop consumenten en afnemers hun aankopen kunnen baseren ontbreekt, blijkt onvolledig, of mogelijk onbetrouwbaar. Het MVO-platform pleit daarom voor een harde hand van de overheid als het gaat om transparantie. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een wet openbaarheid van productie en ketens (WOK). De resultaten van het onderzoek dienen als basis voor een discussie tussen politici, ambtenaren, bedrijven en consumenten.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid