Overslaan en naar de inhoud gaan

Automobiliste rijdt langzamer door verborgen beelden

Opmerkelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen: vrouwelijke automobilisten trappen het gaspedaal minder diep in als ze verborgen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De rijsnelheid van de automobilist is geen puur bewuste keuze. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen laat zien dat onbewuste emoties deze sterk kunnen beïnvloeden. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het .

related partner content for mobile comes here

Onderzoekers van Verkeerspsychologie lieten 85 proefpersonen in een rijsimulator een ritje maken. Ondertussen werden boven in het scherm heel kort emotioneel negatieve of neutrale afbeeldingen weergegeven. Deze ‘gevoelsafbeeldingen’ werden gemaskeerd door andere beelden die vervolgens in beeld bleven. Zo werd voorkomen dat de kort vertoonde beelden bewust werden waargenomen.

Vrouwelijke proefpersonen gingen gemiddeld bijna drie kilometer per uur langzamer rijden als er negatieve beelden werden getoond, ook als ze de emotioneel negatieve beelden niet bewust hadden gezien en geen veranderingen in hun gevoelens merkten.

De mannelijke proefpersonen lieten geen duidelijke reactie zien op de gemaskeerde beelden. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat mannen en vrouwen verschillend reageren op emotioneel geladen beelden, maar kan ook een gevolg zijn van een verschil in groepsgrootte: er deden 26 mannen en 59 vrouwen mee aan het experiment.

Onderzoeker Ben Lewis-Evans erkent dat het niet haalbaar is om verborgen beelden te laten zien tijdens het rijden, maar hij voegt hieraan toe dat het onderzoek wel aantoont 'dat er meer achter snelheidskeuze zit dan je zou denken. Dit kan gevolgen hebben voor het ontwerpen van de verkeersomgeving, inclusief billboards en reclame, en voor campagnes waarmee veilig rijgedrag wordt bevorderd.'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in