Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelt op de mouw

Ooit werden reclamemakers verfoeid omdat ze deden aan sprookjes, leugens en mooimakerij. Nu worden ze verfoeid als ze het niet doen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

We krijgen het van alle kanten al genoeg om de oren – we moeten aan purposeful marketing doen, verhalen vertellen, verantwoordelijkheid nemen, op de bres gaan voor alles wat nog puur en eerlijk is in deze verrotte wereld. Nou en of. Vraag is alleen: hebben wij het op dat vlak nog wel voor het zeggen?

Als het gaat om het bedenken van inhoudelijke verhalen, liggen wij van de reclame behoorlijk aan de laatste tiet. Neem speltbrood. Ooit lag dat als een Oostduits blokje beton te verstoffen in een hoekje van de natuurwinkel.

Maar de profeten van het gezonde eten maken ons nu al een tijdje duidelijk dat spelt een oergraan is waar wij als bewust etende mens niet buiten kunnen.

Daarmee is het dus per definitie veel gezonder dan dat smerige commerciële volkoren tarwe, dat ons voorheen door even hartstochtelijke profeten werd opgedrongen.

Net als toen vraagt niemand naar bewijzen. Een bepaalde groep consumenten wil het maar al te graag geloven en er vooral goed voor betalen. Supermarkten vechten elkaar de tent uit over een cent, maar bij Marqt betalen we vier euro voor een gesneden broodje spelt.

Intussen zit het fabuleuze oergraan in crackers, toast, beschuiten en ontbijtkoek, die elk diverse dubbeltjes duurder zijn dan hun achterlijke tarwe-concurrenten. In het sceptische tv-programma Keuringsdienst van Waarde kan niemand goed uitleggen waarom – boeren niet, wetenschappers niet en de koekebakkers al helemaal niet. De consument wil het, dus ja, zeggen ze.

Vraag: hoe inhoudelijk is het speltverhaal zover? En waar spelen wij van de reclame eigenlijk een rol? Nergens. We mogen het evangelie eerbiedig verspreiden, precies als met ‘biologisch,’ ‘ambachtelijk,’ ‘light’ en ‘groen.’

Spelt op de mouw. Ooit werden we daarvoor verfoeid. We deden aan sprookjes, aan opklopperij en verzinsels, leugens en mooimakerij. Nu worden we verfoeid als we het niet doen.

Deze column staat ook in Adformatie 7 (3 april 2015)

 

 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in