
Veel aandacht kreeg De Wereld Draait Door die Peter R. de Vries ruime aandacht beloofde voor een boek over zijn programma. Ik vind dit een vorm van betaling van gasten, hoewel indirect. Als p.r. man is het goed om te weten dat je dit soort voordelen kunt bedingen bij de Vara
Vervolgens kwam de Volkskrant met een 'onthulling' van Jort kelder op diens weblog. SBS had aan Smart sluikreclame aangeboden in Shownieuws. Dat is ook tegen de regels, suggereerde de krant. Maar het is toegestaan voor pretprogramma's. dus ook hier ligt een kans voor communicatiemensen om aandacht te kopen. Goede zaak?
Vacatures
Event Manager
Stichting Anne-BoCommunicatiemedewerker studentenwerving en -voorlichting
TU DelftClient Services Director - Media
ScheepensDe redactie van GeenStijl werkte mee aan een campagne van Defensie tegen betaling. Een verslaggever (foto in de latrine) en cameraman trokken een week lang op met een oefening in de Noorse sneeuw en stuurden dagelijks een reportage naar GeenStijl. Defensie betaalde dit met reclame op de site voor personeelswerving. Goede public relations?
Dan heb ik een tijd werk gestoken in het blootleggen van de baarmoederhalskankervaccinlobby (9 lettergrepen) van SmithGlaxoKline die tegen betaling voor een onderzoek indirect aandacht koopt voor een onderwerp in het blad Santé. Nergens komt de naam van dit bedrijf terug. Public relations op de achtergrond, maar kennelijk het geld waard.
Het laatste geval is stiekem, net als van De Wereld Draait Door. In alle gevallen bezweren redacties dat ze onafhankelijk blijven. Daar gaat het me hier niet om. Is dit een trend? En is die goed, en effectief? Heiligt het doel de middelen in public relations?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee