Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorwaardelijke taakstraffen in GPD-zaak

De rechtbank in Den Haag heeft twee voormalige voorlichters van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid veroordeeld tot…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Hun toenmalige teamleider B. van L. werd vrijgesproken. De rechtbank achtte het niet bewezen dat hij wist dat zijn collega's met hun oude en andermans wachtwoorden inlogden op de beveiligde website van de GPD. De twee werkten daar als journalist voor hun overstap naar Sociale Zaken. GPD-journalist P.V., die zijn wachtwoord aan zijn ex-collega's gaf, kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur. Het OM had onvoorwaardelijke taaktstraffen geëist.

related partner content for mobile comes here

Rechter N. Verkleij legde voorlichtster M. de hoogste taakstraf op. Zij maakte zich het langst schuldig aan het inloggen bij de GPD om ongepubliceerde artikelen te lezen. Haar levenspartner Van S. werkte kort bij Sociale Zaken, waardoor zijn straf lager uitvalt.

De rechter hamerde er op dat de twee zich onvoldoende realiseerden dat ze na hun overstap naar het ministerie niet langer journalist waren en nu een andere rol hadden. "Als voorlichter hadden jullie niets meer op de site van de GPD te zoeken. Als ambtenaar maak je deel uit van de overheid. Door jullie handelen is de indruk ontstaan dat de overheid zich bedient van spionagepraktijken en het niet zo nauw neemt met de persvrijheid. Het vertrouwen in de overheid is hierdoor ernstig geschaad," aldus de rechter.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met een aantal verzachtende omstandigheden. Zo had de GPD de eigen beveiliging niet op orde en hebben de verdachten de persdient geen materiële schade toegebracht. Bovendien had de breed in de media uitgemeten affaire grote gevolgen voor de persoonlijke carrières van de verdachten en hun gezinsleven. De verdachten krijgen twee weken de tijd om in beroep te gaan. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in