Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Het allerergste? Dat NZa-medewerkers zaken uit de krant moesten vernemen’

Uit het persoonlijke relaas van Hanneke Miedema over haar annus horribilis bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

[door Marike van Zanten]

related partner content for mobile comes here

Twee weken na het indienen van zijn Bezwaarschrift bij de top van de Nederlandse Zorgautoriteit pleegt Arthur Gotlieb zelfmoord. Kort daarop heeft Marcel Gotlieb, de broer van Arthur, een ontmoeting met bestuursvoorzitter Theo Langejan. Als Marcel Gotlieb zich teleurgesteld voelt door de manier waarop de NZa-top omgaat met de geestelijke nalatenschap van zijn broer, neemt hij nog diezelfde dag contact op met de NRC, die erover publiceert. Met alle gevolgen van dien.

Hoe beleefde Hanneke Miedema, hoofd Corporate Communicatie en eerste woordvoerder van de NZa, dit annus horribilis? Haar persoonlijke verhaal in de vorm van een eigen ‘dossier’:

‘Zelf kom ik ook een aantal keer voor in het Bezwaarschrift van Arthur. Hij werkte aan het dossier geneesmiddelen en dat had ik destijds als woordvoerder in portefeuille. We hadden wel eens contact over een persvraag. Dan bedankte ik hem voor zijn antwoord, zei dat ik er blij mee was. Dat heeft hij opgenomen in het dossier. En dan ben ik nog maar een bijfiguur, die alleen in neutrale zin genoemd wordt. Het Bezwaarschrift staat vol met namen van collega’s. Er worden ook gesprekken bij het koffiezetapparaat weergegeven en mailtjes van medewerkers. Arthur heeft zijn verhaal heel mooi en bijna wetenschappelijk opgeschreven, met heel veel voetnoten.’

‘Toen de NRC het Bezwaarschrift bleek te hebben, wilden we het stuk het liefst zelf openbaar maken en aangeven dat we het erg vonden en zaken wilden aanpakken. Maar dan schend je de privacy van veel mensen, want je moet iedereen die in het stuk voorkomt, om toestemming vragen. Daarom hebben we het geprobeerd te anonimiseren, bijvoorbeeld door namen weg te lakken. Maar dan blijven er drie woorden staan en wordt de mist alleen maar dichter. Vanwege de privacygevoeligheid konden we het dossier dus niet zelf naar buiten brengen. Dat was mijn grootste dilemma, want daardoor lijkt het of we het in de doofpot hebben willen stoppen en dat vind ik heel erg. We kónden het dossier niet naar buiten brengen, omdat we een goed werkgever wilden zijn en onze medewerkers wilden beschermen. Daarnaast wilden we zorgvuldig handelen uit respect voor Arthur.’

Het complete verhaal van Hanneke Miedema leest u vanaf morgen in het novembernummer van Communicatie en .

FOTO: DUCO DE VRIES

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in