Overslaan en naar de inhoud gaan

Nima-voorzitter Muriel Arts: ‘Marketingvrouwen aan de top zijn broodnodig’

Het vrouwelijk potentieel aan marketingtalent wordt nog niet volop benut. Veel vrouwen blijven steken in het middenmanagement.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Verdere ontwikkeling van marketingvrouwen naar de top heeft haar prioriteit. En organisaties die de deur van de directiekamer niet voor vrouwen openen, doen zichzelf tekort, aldus Arts in een interview in het Tijdschrift voor Marketing.

related partner content for mobile comes here

Arts: ‘Marketingvrouwen staan midden in de samenleving en vrouwen doen nog steeds de meeste huishoudelijke taken. Ook als ze een topfunctie hebben komen ze nog steeds in de supermarkt en zijn ze maatschappelijk geëngageerd. In veel categorieën als voeding, kleding maar ook auto’s worden meer dan 80 procent van de aankoopbeslissingen genomen door vrouwen.

‘En als stakeholder value - klanten, medewerkers, aandeelhouders, omgeving - belangrijk is, dan moet je inzicht en gevoel hebben voor die stakeholders. En daar zit dus de kracht van marketingvrouwen die klanten en markten vaak beter kennen dan wie dan ook. Bedrijven en organisaties die ook vrouwen in de directie hebben, scoren volgens een onderzoek van McKinsey beter op alle organisatiecriteria, zoals businessresultaat, werkklimaat, waarden, visie, loyale medewerkers, innovatie en leiderschap. Bedrijven die dit niet inzien, doen zichzelf tekort.’

Als die vrouwelijke kwaliteiten zo belangrijk zijn aan de top, waarom komen vrouwen dan toch zo moeilijk op die directiestoel terecht?‘Daar hebben we onderzoek naar gedaan. Bedrijven en organisaties willen wel, maar ze zeggen dat vrouwen niet willen of dat geschikte vrouwen niet te vinden zijn. En vrouwen op hun beurt nemen niet zo snel de stap naar de top. In ieder geval geven ze niet altijd aan dat ze het willen. Ze steken hun vinger niet op. Het gaat over willen én kunnen. Vrouwen zitten ook niet altijd in de juiste netwerken.

‘Netwerken lukt niet vanachter je computer. Je moet weten “who plays the ball”. Vrouwen vinden dat ze gevonden moeten worden en durven of willen zich niet profileren. Verder omarmen we in Nederland nog het ‘anderhalfkostwinnersmodel’. De man werkt fulltime en de vrouw parttime, want ze wil ook leesmoeder zijn, om klokslag zes uur thuis zijn én ’s avonds zelf de worteltjes koken voor de kinderen in plaats van een potje Olvarit opwarmen. De maatschappij verwacht dat ook van vrouwen.

‘Wie aan dat beeld wil voldoen, komt moeilijk hogerop. Een andere sta in de weg zijn de functieprofielen die veelal volgens mannelijke normen zijn opgesteld. Organisaties kijken vooral door een masculiene bril naar kwaliteiten. Dominerend hierin zijn resultaat- en doelgerichtheid, hiërarchisch leiderschap, beïnvloeding en kortetermijnvisie. Vrouwelijke kwaliteiten voegen een brede blik toe, samenwerking, teambuilding, werksfeer, een lange termijnvisie en vrouwen houden meer rekening met klant- en medewerkertevredenheid.’

Het gehele interview staat in het mei-nummer van het Tijdschrift voor Marketing, dat deze week verschijnt.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in