Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze apps adviseren de forens voor efficiënter woon-werkverkeer

Net iets meer dan de helft van de Nederlanders begeeft zich dagelijks in het woon-werkverkeer. De forens heeft een grote voorkeur voor de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Apps kunnen forensen meer inzicht geven in hun voorspelde reistijd, snelste route, kosten en bijvoorbeeld calorieverbruik. Wat biedt de app markt al op dit gebied, wat zijn de trends en welke initiatieven moet je in de gaten te houden?

related partner content for mobile comes here

De autorijdende forens ontloopt boetes:

Het einde van de snelheidsboetes lijkt een stukje dichterbij met de community app van Flitsmeister. De app biedt verkeersinformatie op de kaart en toont relevante flitsers. De app geeft bovendien push- en geluidssignalen om de forens onderweg te waarschuwen voor flitsers. De community zorgt ervoor dat alle informatie over vaste flitspalen, de exacte locatie van mobiele controles en traject controles actueel blijft.

De kostenefficiënte forens parkeert en tankt goedkoper :

De ANWB Onderweg app laat zien waar je het goedkoopst kan parkeren. Je betaalt pas achteraf per minuut en daarnaast vind je met de functionaliteit “jouw auto” altijd je auto weer makkelijk terug. De app laat bovendien precies zien waar haar leden met ANWB ledenvoordeel kunnen tanken. Grappig is dan wel weer dat de redactie van het blad ANWB Kampioen zelf de DirectLease TankService App heeft bekroond tot beste brandstofprijzen app in 2013. De MyOrder app geeft gebruikers informatie en betaalmogelijkheden voor carwash, parkeren, tanken en thuisbezorgen in één enkele app.

De geïnformeerde forens kent zijn of haar reistijd.

Ieder vervoersaanbieder heeft een eigen app. Voor de treinreiziger is er de NS, Veolia of trein 100% de snelste app. Voor vervoer per metro, tram en bus biedt de GVB of Hermes app advies. Car-sharing bedrijven en taxispecialisten, zoals Greenwheels en Uber, hebben ook hun eigen apps. Al deze versnipperde informatie is bij elkaar gevoegd zodat men vervoersonafhankelijke keuzes kan maken over de reistijd. Voor het combineren van al het openbaar vervoer was OV9292 al een optie. Google gaat een stap verder: jij bepaalt je startlocatie en bestemming, vervolgens kies je tussen de auto, het OV of de fiets. Met een druk op de knop vergelijkt de app je actuele reistijd van de verschillende mogelijkheden.

De slimme, fitte en groene forens gaat de uitdaging aan. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de impact van je totale reis. Bewustwording van de impact van je keuze voor een bepaald vervoerstype komt met een helder inzicht in tijdsduur, kosten, CO2 en energieverbruik. Seatz Network heeft onder andere in Amsterdam en Eindhoven pilots lopen om het aantal onbezette stoelen dat rondrijdt te reduceren. Seatz’ app stimuleert gebruikers te delen: deel- en OV-fietsen, deelauto’s en deeltaxi’s. De SMART app vergelijkt in één overzicht de reisduur van verschillende reismogelijkheden, meet ook al je mobiliteit en concludeert uit deze data welk vervoersmiddel je die dag gekozen hebt. De app houdt netjes je kosten, reistijden per vervoersmiddel, CO2 uitstoot en energieverbruik bij. Vervolgens stelt de app de gebruiker uitdagingen voor om bijvoorbeeld minder CO2 uit te stoten of meer te bewegen. De SMART en Seatz app zijn slechts twee voorbeelden van apps die zich nu nog in de ontwikkelfase bevinden, maar die forensen al wel inzicht geven in de impact van hun keuzes.

Apps zijn slechts de uitwerking van deze mobiliteitstrend. Werkgevers zijn aan de slag gegaan met mobiliteitsbudgetten om zo hun personeel te stimuleren minder vaak in de auto te stappen. Gemeentes en provincies subsidiëren slimme initiatieven om alternatief vervoer te stimuleren. Tot op heden vinden forensen kosten en impact op het milieu nog geen doorslaggevende redenen om de switch van de auto naar het openbaar vervoer te maken.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in