Topwielrenner ziet slechts 1 procent, maar kan nu solo racen door 5G-campagne Vodafone
Vodafone is een bijzondere traditie aan het opbouwen met acties waarbij het mensen helpt hun beperking te overwinnen met techniek. Het liet Kyteman een concert in Paradiso componeren voor de dove Vera van Dijk op basis van haar gehoorkwaliteit. Van Dijk kon dankzij een zogenoemd cochleair implantaat net geluiden horen en kon voor het eerst de muziek in zo’n concert horen.
De actie van nu met baanwielrenner Tristan Bangma is ook al zo indrukwekkend. Bangma is Paralympisch kampioen tandemrijden en kan door zijn beperkte gezichtsvermogen niet zelfstandig koersen. Vodafone biedt hem nu de kans dat wel te doen door de inzet van nieuwe 5G-technologie.
Vacatures
Campagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuSenior PR & Communicatie Manager
Bobbery AmsterdamDe rol van de copiloot, met wie hij normaal wedstrijden op een tandem rijdt, wordt overgenomen door twee scanners op zijn fiets die de baan en andere rijders in kaart brengen. Deze beelden gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Bangma. Het prototype werd door Vodafone speciaal voor Bangma ontwikkeld en is onderdeel van de nieuwe 5G-campagne.
Bangma rijdt met gebruik van het prototype met maar liefst 50 kilometer per uur zelfstandig over de baan, terwijl hij een gezichtsvermogen van maar 1 procent heeft. Dit is vergelijkbaar met kijken door zeer dichte mist.
Hoe werkt het?
De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën.
Twee LiDAR-scanners, vergelijkbaar met radar, op de voor- en achterzijde van de fiets brengen de wielerbaan en de locatie van andere rijders in kaart. Deze virtuele 2D-weergave van de baan wordt vervolgens via het 5G-netwerk verzonden naar een computer, die het omzet in een 3D-omgeving en vervolgens in een 8D-audiosignaal – een levensechte versie van surround sound.
Dit signaal gaat realtime terug naar Bangma, die het geluid van een fiets om zich heen hoort via in-ear oordopjes. Zo weet hij zich te oriënteren op de baan en op tijd te anticiperen op andere rijders. Al deze stappen gebeuren in een fractie van een seconde. De snelheid en stabiliteit van het 5G-netwerk zijn hierbij doorslaggevend.
‘Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen', zegt Bangma. 'Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt.’
Samen vooruit
De fiets waarmee Bangma rijdt is een prototype. Op termijn zou soortgelijke technologie visueel beperkte mensen kunnen helpen om zich makkelijker zelfstandig te verplaatsen in slimme steden. 5G is een belangrijke katalysator van zulke innovaties.
Het doel van deze campagne is om Nederlandse consumenten te laten zien wat er met huidige technologieën al mogelijk is', zegt Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt VodafoneZiggo. Tristan 'is het bewijs dat dromen en ambitie geen grenzen kennen. Wij zijn dan ook trots dat we met ons netwerk hebben kunnen helpen.'
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid