Overslaan en naar de inhoud gaan

De AVG biedt de kans om terug te gaan naar het idee

Columnist Gert Koot vindt dat we niet volgens de regels van de GDPR/AVG-verordening moeten denken, maar volgens de geest.
Miniatuurvoorbeeld
© 123RF.com
Miniatuurvoorbeeld
© 123RF.com

Over 24 nachtjes gaat dan eindelijk de veelbesproken handhaving van de AVG of GDPR in werking. Voelbaar neemt de spanning toe en kan je geen site meer bezoeken of er komt een pop-up met de nieuwe voorwaarden en het verzoek vooral snel op het accepteer blokje te klikken.

related partner content for mobile comes here

Daarmee proberen we de infrastructuur bij voorkeur identiek te houden aan de huidige situatie. Want wat is er beter dan de juiste boodschap op het juiste moment op het beste device voor de juiste persoon op basis van de beschikbare data?

Aandacht als waarde

Nu kan je de AVG op twee manieren bekijken. Er is de letter en de geest van de verordening. In veel gevallen voel je dat we graag de letter proberen te organiseren om zodoende door te kunnen gaan met wat we al tijden aan het doen zijn namelijk de ontvanger (wie dat dan ook is) te interrumperen met, door ons bedachte, voor hem/haar belangrijke boodschappen.

Maar het ter beschikking hebben van veel of soms alle data, brengt niet de verplichting met zich om het ook te gebruiken. De vraag die je jezelf kunt stellen is dat als iets kan het niet per definitie ook hoeft te werken.

Is een overvloed van boodschappen nog wel zo effectief in een tijd waarin aandacht een waarde is? Zeker als je je ook nog realiseert dat veel contactmomenten worden gebruikt door de facilitator van dat contact.

Jaron Lanier kwam met een mooie samenvatting tijdens zijn TEDtalk in Vancouver (april 2018): ‘We cannot have a society in which, if two people wish to communicate, the only way that can happen is if it's financed by a third person who wishes to manipulate them.’

De geest van de AVG

De geest van de AVG geeft ons echter ook een kans. Een kans om niet volgens de regels van de verordening te denken maar volgens de geest. Die gaat namelijk uit van het centraal stellen van de ontvanger.

Stel je eens voor dat het sturen van (marketing)communicatie boodschappen ook op deze manier zou gaan gebeuren. Niet het bereik centraal stellen maar de inhoudelijke boodschap. Zoeken naar nieuwe manieren die de boodschap onderdeel laten zijn van het product, dienst of beleid.

Die echte (marketing)communicatiebarrières oplossen. Die niet een aparte communicatiesilo nodig hebben maar een integraal onderdeel zijn van het geheel.

Daarmee kan de kwaliteit van de communicatie alleen maar toenemen, wordt relevantie van de boodschap belangrijker dan bereik, bespaart het budget gaan we terug naar de kern. Communicatie zoals het ooit bedoeld was.

 

Gert Koot is eigenaar Branded Entertainment

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in