Het lekte afgelopen maandag aan alle kanten uit de tanker die Telegraaf Media Groep heet. De TMG-top wil De Telegraaf in vijf delen opsplitsen: Privé, Vrouw, DFT, Telesport en AutoVisie en op elk deelgebied een hoofdredacteur zetten die rapporteert aan de directie en ook commercieel verantwoordelijk is. Met andere woorden: Sjuul Paradijs wordt als (algemeen) hoofdredacteur overbodig.
Deze plannen die directeur Landelijke Media Harry de Wit heeft ontwikkeld en die hij zelf ‘denkrichting’ noemt, stuiten op ernstige bezwaren van de redactieraad. Die liet in een motie weten dat ‘de redactionele eenheid wordt aangetast’ en dat de redactionele onafhankelijkheid in het geding is. ‘Dat is flagrant in strijd met het redactiestatuut, waarin de ondeelbaarheid en de onafhankelijkheid van de redactie is verankerd.’ Vorige week maandag werd de motie in een algemene vergadering met 201 van de 226 stemmen aangenomen (zes tegen, negentien onthoudingen).
Maar inmiddels zijn er wel al gesprekken gevoerd met bijvoorbeeld Jaap de Groot (Telesport), Evert Santegoeds (Privé), die wel oren zouden hebben naar een functie als hoofdredacteur van hun deelgebied, en Paul Jansen (chef politieke redactie) die het gesprek geweigerd zou hebben, Dat maakt de sfeer er niet prettiger op aan de redactietafels en zal het onderlinge vertrouwen niet versterken.
Weliswaar heeft de redactie zich met de motie achter Paradijs geschaard, maar dat is volgens goede bronnen meer ‘redden wat er te redden valt in de strijd met De Wit’. Want dat sommige onderdelen meer autonomie moeten krijgen, daar zijn veel redacteuren het mee eens, melden de ingewijden. Ook zou de hoofdredactie bepaalde cijfers positiever hebben voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid zijn, zoals de overgang naar tabloid. Lezersonderzoeken waar volgens de bronnen ‘verontrustende conclusies te lezen zijn over het imago van de krant’ zijn niet met de redactie gedeeld.
Vrienden
Dat is niet in het voordeel van Paradijs. Bovendien zijn inmiddels alle ‘vrienden’ van de hoofdredacteur vertrokken. Na de exit van Frank Volmer, Bart Mouter, Marc Albert en Axel Vogel is het oude Telegraaf-bastion dat de macht had binnen het concern verdwenen. En dat moest ook van de nieuwe top onder leiding van ceo Geert-Jan van der Snoek die radicale veranderingen wil doorvoeren binnen het mediaconcern. Alleen Paradijs is van die clan nog over en werpt zich moedig op als redder van de ‘Telegraaf-familie’.
Er zijn ingewijden die hem weinig kans geven, omdat hij nog niet met een plan is gekomen en de aandeelhouders niet per se mee heeft. Maar anderen geloven in zijn succes. Paradijs laat zich niet zomaar wegzetten, heeft een groot netwerk en zal vrienden in politiek en bedrijfsleven mobiliseren om een blok te vormen tegen de raad van bestuur. Maar daar moet hij niet te lang meer mee wachten, want de hervormingen die de top voor ogen heeft, zijn al aan de gang.
Foto: ANP.
Redt Sjuul Paradijs de Telegraaf-familie (en zichzelf)?
De macht van de oude clan is weg bij TMG, alleen hoofdredacteur Sjuul Paradijs is nog over. Een motie van de redactie redde hem, maar is dat genoeg?
Word lid van Adformatie
Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.
Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement