De kleine goede doelen staan onder druk

Inkomsten lopen met 10 procent terug

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Kleine goededoelenorganisaties hebben het zwaar, dat blijkt uit het jaarlijkse Goede Doelenonderzoek van brancheorganisatie VFI. In 2013 namen de inkomsten van kleinere goede doelenorganisaties af met 9,5 procent. Dat staat in schril contrast met de sector als geheel: over de hele breedte namen de inkomsten van alle fondsen toe met 7,8 procent (van 2,1 naar 2,3 miljard).

Subsidies
Ondanks bezuinigingen bij de overheid, namen de inkomsten uit subsidies fors toe met 14,5 procent. Het sterkst was deze toename bij internationale samenwerking (27,3%). De stijging was ook fors bij de gezondheidsorganisaties (17,1%). Opmerkelijk is ook hier dat de kleinere fondsen niet van deze stijging profiteerden: daar daalden de inkomsten uit subsidies met bijna een kwart (-23,7%).

Fondsenwerving
Voor de sector als geheel was 2013, na een zeer positief 2012, geen goed beleggingsjaar. De inkomsten daalden in 2013 met 12,9%. De inkomsten uit eigen fondsenwerving stegen ten opzichte van 2012 licht met 2,8%. Ook hier vormen de kleinere fondsen de uitzondering: alleen bij de grote en middelgrote organisaties namen de in­komsten uit eigen fondsenwerving toe (respectievelijk 2,6% en 5%). Bij kleine organisaties was sprake van een daling (-4%). Voor de hele sector geldt dat de inkomsten uit sponsoring met 7,9 procent afnamen over 2013. Het VFI verklaart deze afname uit de mindere economische omstandigheden.

Collectes
Ook de inkomsten uit contributies en collecten liepen terug, beiden -2,5%. De daling in inkomsten uit contributies is te wijten aan het feit dat mensen zich steeds minder voor langere tijd binden aan een zelfde organisatie 
Inkomsten uit donaties en giften zijn echter opnieuw licht gestegen ten opzichte van het vorige jaar (1,5%). Ze maken meer dan de helft van de inkomsten uit eigen fondsenwerving uit (55%) en zijn voor alle aandachtsge­bieden behalve natuur, milieu & dieren de belangrijkste inkomstenbron binnen eigen fondsenwerving. De totale inkomsten uit nalatenschappen zijn ook ge­stegen (11%) en zijn, na donaties en giften de belang­rijkste inkomsten uit eigen fondsenwerving (22%). Bij organisaties werkzaam op het gebied van internatio­nale samenwerking en bij natuur, milieu & dieren was er echter sprake van een daling van de inkomsten uit nalatenschappen van respectievelijk 10,5% en 7,1%. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie