Rustig opstaan, wat ochtendgymnastiek, pyjama wat langer aan en dan de laptop open terwijl je een laatste hap van je ontbijt neemt. We hebben inmiddels allemaal geleerd dat thuiswerken ook heel prettig kan zijn. Tegelijkertijd missen we ook veel. Dat snelle schakelen, samen lunchen en soms ‘s-avonds even met zijn allen doortrekken. Terug naar ‘iedereen op kantoor’ dan maar? Bij SuperHeroes hebben we de knoop doorgehakt en kiezen we voor duidelijkheid. We hebben onze oplossing ook maar direct een heldere naam gegeven: The 60% Office.
Voor mij persoonlijk was het geen makkelijke beslissing. Misschien ben ik van de oude stempel, maar ik vind het gewoon heel fijn zo’n bruisend en rumoerig kantoor. Ik zie graag waar mensen mee bezig zijn, of hoor waarover wordt gesproken. Je kunt het controle noemen, ik noem het liever betrokkenheid. Of ook wel vinger aan de pols houden.
Kruispunt van een besluit
Toch kiezen we voor een nieuw model. Omdat corona heeft bewezen dat werken op afstand ook een optie is, dat met z’n allen in de file staan niet echt gezellig is en bovendien slecht voor het milieu en omdat het voor sommigen ook de mogelijkheid biedt een betere werk-privé balans te vinden.
Omdat ik zeker weet dat we niet de enige zijn die op dit kruispunt van een besluit maken staan, deel ik hier onze gedachten en oplossingen.
Werk waar je wilt, maar wel als team
De naam zegt het al: ‘the 60% office’ is voor ons 3 dagen op kantoor, en 2 dagen thuis als grondbeginsel. Wij vinden het belangrijk dat iedereen vrij is om te werken waar ie maar wil, maar we vinden het evenzo belangrijk om een ‘wij’-gevoel te blijven houden en te werken in teamverband. Daarom ook valt de balans uit naar samen op kantoor. Omdat één-op-één communiceren inclusief de non-verbale communicatie van groot belang blijft.
Vrijheid, maar niet vrijblijvend
Als internationaal bureau zaten wij voor de pandemie ook al continu in videocalls met Heroes en klanten van over de hele wereld. Toch voelt de huidige situatie anders. Als team moeten we gaan wennen aan de mengvorm. Dat betekent dat we gaan werken aan nieuwe ‘overlegstructuren’. Dagelijks met elkaar inchecken, inzichtelijk maken wie op welke plek is en ook afspraken met elkaar over bijvoorbeeld voortgangsrapportages.
We zijn super ambitieus en mede daarom bieden we vrijheid, maar wel inclusief duidelijke verwachtingen. Werken op afstand mag geen excuus zijn om bepaalde taken niet te kunnen uitvoeren of afwezig te zijn bij overleg. Ook als je niet op kantoor zit ben je aan het werk, ben je bereikbaar en kom je afspraken en taken na.
Vernieuwde invulling pand met nog meer overlegplekken
Vaste werkplekken zijn niet meer voor elke functiegroep logisch. Vóór de pandemie hadden we die nog wel, maar we stappen nu over op flexibele werkplekken. Tegelijkertijd zorgen we voor meer compacte overlegplekken. We hadden al een ballenbak en een geweldige open ruimte en die worden nu nog beter benut waarschijnlijk. Op kantoor kom je voor overleg, voor nabijheid, arm-in-arm werken, thuis ben je voor meer focus.
Thuis moet wel kloppen
Ergonomie is niet alleen op kantoor van belang. We moeten er samen voor zorgen dat thuis ook verantwoord en gezond kan worden gewerkt. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van onszelf en onze Heroes, en wij helpen waar mogelijk. Kun je thuis geen fijne werkplek creëren, omdat de kinderen van de buren of de glazenwasser concentreren moeilijk maakt? Dan kun je natuurlijk ook altijd op kantoor werken. Het is niet verplicht om 40% van de werktijd thuis te werken.
Uitdagingen en oplossingen
We weten zeker dat er nog vele uitdagingen zijn en praktische oplossingen gevonden moeten worden bij deze nieuwe werkvorm. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat Heroes met minder werkervaring de juiste begeleiding en coaching krijgen op het moment dat zij dat nodig hebben? We moeten leren om ook op afstand bewust te coachen en proactief te monitoren.
Het duurt waarschijnlijk nog even, maar hopelijk kunnen we binnenkort de eerste stappen naar ons nieuwe model zetten. We gieten niets in beton en bereiden ons voor op leren en evalueren. Wij slaan in ieder geval nu deze weg in. Ik ben benieuwd waar we over een jaar staan.
Django Weisz Blanchetta, md / founder SuperHeroes AMS | NYC | SGP
Lees ook: De valkuilen van thuiswerken: 'We moeten vooral geen kantoortje gaan spelen'
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!