Wonderen, het brein en reclame

Als het onmogelijke mogelijk wordt, wordt het onverklaarbare aantrekkelijk.

AH brengt augmented en virtual reality letterlijk bij de massa thuis met hun Dino-plaatjes. De opmars van is een feit. Zet een bril op en je staat in de jungle of wandelt in de Gouden Eeuw, ideaal voor toekomstig onderwijs. Niets lijkt meer te gek, toch zijn het juist de onmogelijkheden die mogelijk worden die ons doen verlangen naar de magie van het alledaagse.

Als het onmogelijke mogelijk wordt, wordt het onverklaarbare aantrekkelijk
Techniek rekt de grenzen van ons voorstellingsvermogen op en maakt het tegelijk ‘verklaarbaar’. Het is een sensatie maar we weten hoe het werkt, het is ICT. Het is bovendien te ver verwijderd van de realiteit om geloofwaardig te zijn. De impact is kortstondig.

 

Van virtueel naar een wereld vol wonderen
Hieronder twee commercials van de Efteling. In de eerste is een rol weggelegd voor een virtuele projectie in een schoolklas die het verhaal van Max kracht bij zet. Zelf kan ik wel lachen om de commercial. Mensen zijn sociale wezens, zo’n ventje die zijn publiek probeert te overtuigen scoort al snel op sympathie. Een glimlach heeft een positief effect op de ontvankelijkheid van een boodschap, aldus onderzoek. Maar, het feit dat de klas en de juf moeten grinniken om de vertelling van Max toont dat zijn verhaal door zijn klasgenootjes toch wel met een korreltje zout wordt genomen. Hij ontkomt er niet aan af te sluiten met: “Echt waar!”


World of Wonders
De buitenlandse commercial blijft dichterbij de belevingswereld zoals kinderen en ouders die kennen uit sprookjes. Het voelt alsof sprookjes echt bestaan. Alles oogt levensecht. Kijkers krijgen zin direct het sprookjesbos in te rennen. Bij ouders roept de commercial herinneringen op aan momenten waarbij ze hun eigen kroost met sprookjes vermaken. Dat is een sociale gebeurtenis, een oerinstinct, waar wij als mens gevoelig voor zijn. Onvergelijkbaar met een geïsoleerde ‘bril op je hoofd’-beleving. En, welke ouders hebben vroeger zelf niet een bezoek gebracht aan het imposante park? Dat liet een onuitwisbare indruk achter. Uit onderzoek is bekend dat ‘the remembering self’ bepaalt wat een geschikte bestemming is voor een volgend uitstapje. Dat besluit verloopt razendsnel via ons onderbewuste. Als het gaat om (aankoop)beslissingen verloopt volgens Harvard professor Zaltman zelfs 95% via het onderbewuste. De kijker van de internationale Efteling commercial wordt in rap tempo over een realistische loopbrug meegenomen in een wereld vol levensechte wonderen. Die weten ons onderbewuste in mum van tijd in te pakken door een reeks van aangename herinneringen te activeren, waardoor De Efteling een top of mind positie verwerft als toekomstige Theme Park-bestemming.

Nederlandse commercial: Max. Echt waar!:

Buitenlandse Reclame,  World of Wonders:

Van nagenoeg levensecht naar levensecht onverklaarbaar
Voor de Galaxy S7 heeft Samsung in aanvulling op een virtual reality partnership een samenwerking met star magician Dynamo, die ‘selfies’ toont voorzien van uitleg zodat ook jij ze kunt realiseren met de Galaxy S7. Dat valt niet in de categorie onverklaarbaar. Dat de Britse magician voor social media aandacht kan zorgen toont hij in een serie unieke Galaxy S7 tricks: levensecht maar onverklaarbaar. In de social video reeks hebben we te maken met een mysterie, een geheim dat alleen de maker kent. Hieronder een voorbeeld uit de videoserie: headphone shot. Met een welgemikt shot plugt Dynamo moeiteloos zijn oordopjes in de Galaxy S7. Het blijft rondspoken in je hoofd, hoe kan dat, hoe doet hij dat. Met als gevolg langdurige impact.

Headphone shot op twitter:

 

Illusies
Een Samsung selfie die een ‘illusie’ toont is op zich geen hogere wiskunde. Dat geldt niet voor Honda. Recent werd het financial year afgesloten met een ‘No You Are Not Dreaming’ commercial waarin je mentaal visuele verwachtingspatroon overhoop wordt gegooid. Zelfs de kleuren, o.a. rood is energiek en blauw is betrouwbaar, zijn zorgvuldig gekozen.
 

Conclusie
Mensen blijven mensen. Dat betekent dat het alledaagse realistische, maar onverklaarbaar mysterieuze, juist in de tijd dat digitale ontwikkelingen hoogtij vieren voor impact kunnen zorgen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie