Gisteren heb ik mijn paspoort en stempas alvast klaargelegd op de ontbijttafel, zodat ik niet zou vergeten even langs het stemlokaal te fietsen voordat ik naar Amersfoort reis. De stemlocatie was net open en de vrolijke dame riep: “er zit een lange dag aan te komen, maar ik heb er zin in. We zijn tot 9 uur open!”.
Mobiel stemmen in het algemeen:
Mobiel stemmen is niets nieuws. In tv- of radioshows, evenementen en scholen wordt al via mobiel gestemd. Dit maakt fysieke stemkastjes overbodig en geeft direct inzicht in de uitkomst van de stemronde.
Het buitenland stemt al “online”:
Tijdens deze en voorgaande verkiezingen is er al gebruik gemaakt van online stemmogelijkheden. Dit is echter alleen voor burgers die in het buitenland verblijven en toch gebruik willen maken van het stemrecht. Het is dan mogelijk een inlogcode aan te vragen via de Nederlandse ambassade om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.
Bereik:
Een aantal gemeentes zeggen er ook mee te willen experimenteren. Digitaal stemmen geeft verkiezingen een groot bereik en bespaart veel mankracht, tijd en geld. Doormiddel van digitaal stemmen kunnen ook “minder mobiele” burgers bereikt worden. Denk hierbij aan de ouderen- en verzorgingshuizen. In Vlissingen hebben ze om die reden dit jaar voor het eerst (of net zo als vroeger!) de mobiele stembus ingevoerd (zie foto).
Mobiel stemmen vs. Mobiel betalen:
Met faciliteiten zoals digID, en de beschikking tot servers, software en beveiliging die ook door banken wordt gebruikt is de techniek om digitaal stemmen mogelijk te maken aanwezig. Net zo als in de financiele wereld zal er beleid gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld: Wat moet de overheid of gemeente doen als op de stemdag zelf blijkt dat mobiele applicatie of online portal de toestroom van bezoekers niet aankan?
Waarom dan niet?
De voornaamste redenen die de ontwikkelingen van digitaal stemmen tegen houden zijn het risico op verkiezings- en identiteitsfraude. Daarnaast is deze dag een momentopname waar de partijen weken naar toe hebben gewerkt, dus is de stabiliteit van een eventueel digitaal stemplatform belangrijk. Andere redenen zijn het behoud van onze stemcultuur en de onzekerheid over de impact van het mobiele stemmen op de stemuitslag. Wellicht activeert mobiel stemmen een stemgerechtigde groep die zich anders niet laat horen tijdens een verkiezing.
Vraag: Zijn er nog andere redenen? Zijn er cases bekend waar er met mobiel stemmen is geëxperimenteerd?
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!