De oud-burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen en Naarden stapt in het crisismanagement. Rehwinkel is onder de naam International Disaster and Crisis Management een bedrijf begonnen dat bedrijven en overheden helpt bij grote crises. Hij opereert vanuit Barcelona, waar hij na zijn burgemeesterschap in Groningen vertrok om zich in te zetten voor internationale rampenbestrijding bij United Cities Local Governments. Hierover ontstond destijds de nodige ophef, omdat zijn functie daar niet zou bestaan. Later zei hij dat hij die baan niet had gekregen had omdat hij zelf was opgestapt. Nu begint hij er zijn eigen bureau, gericht op advies, recruitment en training.
Hoe kwam u op het idee hierin een bureau te beginnen?
Omdat ik al met dit onderwerp bezig ben geweest was, in het verleden in mijn functie binnen de VNG-commissie internationaal en vorig jaar bijvoorbeeld toen ik een delegatie heb mogen leiden naar de grens tussen Turkije en Syrië, waar een vluchtelingenstroom was ontstaan. Als burgemeester van Naarden heb ik ook nog een delegatie geleid naar Sri Lanka, vlak na de tsunami. Het speelt al erg lang en heeft al lang mijn interesse. De laatste maanden ben ik me hier in Barcelona weer op dit soort crisismanagement gaan richten, en vooral op de rol die steden kunnen spelen.
Wat voor een crises kunt u bezweren?
Nou om iets van dit moment te nemen, wat kunnen we doen als er een Ebola-crisis uitbreekt in Europa? Daar kun je je op voorbereiden. Dat is nu juist zo’n onderwerp waar ik een rol in zou kunnen en willen spelen.
In hoeverre gaat u zich met crisiscommunicatie bezighouden?
Dat is een onderdeel van dit werk, maar natuurlijk ook niet alles. Er zijn naast communicatie vooral veel technische maatregelen te nemen bij crises. Ik zal vooral samenwerken met deskundigen in crisiscommunicatie. Er hebben er al enkele interesse getoond toen ze van mijn plannen hoorden.
Op Twitter werd er nog wat lachterig gedaan omdat u zelf kritiek kreeg op uw rol in de crisis in Haren en de overstroming in Groningen.
Ja, dat soort reacties zijn er natuurlijk ook, maar die laat ik achter me. Ik kan me wel weer gaan verdedigen, maar dat doe ik niet. Er wordt natuurlijk van alles geroepen, en als mensen dat soort opmerkingen maken, prima. Maar ik richt me op de toekomst.
Heeft u al concrete opdrachtgevers?
Jazeker, ik ben al een aantal maanden aan de slag.
Voor wie?
Nou, het is niet gebruikelijk om opdrachtgevers te noemen, dat moeten zij zelf maar doen.
Maar u kunt, zonder namen te noemen, vast aangeven om wat voor een soort opdrachtgevers het gaat?
Nee, dat ga ik niet doen.
Wat zijn uw ambities met het bureau
Die zijn er vooral inhoudelijk. Ik ben erg gemotiveerd en wil , hoewel dat misschien wat pathetisch klinkt, graag iets betekenen voor mensen die het nodig hebben.
Er is al een hele infrastructuur van organisaties en deskundigen die zich op crises richten. Wat gaat u daaraan toevoegen?
Ik moet absoluut niet gaan doen wat anderen al doen, en ze al helemaal niet voor de voeten lopen. Maar verschillende NGO’s hebben juist aangeven dat ze duidelijk toegevoegde waarde zien. Ik ben ervan overtuigd dat dit een thema is dat meer aandacht moet krijgen van zowel overheden en bedrijven.
Ook in Nederland en de Nederlandse steden?
Jazeker. De VN heeft een lijst van resilient cities, steden die nadrukkelijk met de VN samenwerken om zich voor te bereiden op crises en rampen. Op die lijst staan tal van hoofdsteden en soms tientallen gemeenten per land, en zelfs hele gebieden, zoals Tirol. Maar vanuit Nederland staan alleen Delft en Dordrecht op die lijst. Er kan in Nederland nog wel een slag worden geslagen.
We lopen gevaar?
Nou, als je niet op die lijst staat betekent dat misschien niet dat je het niet voor elkaar hebt. Maar er zou wel meer aandacht in veel steden moeten zijn voor de vraag: stel dat ons een ramp overkomt. Wat gebeurt er met je gemeente als daar daadwerkelijke Ebola uitbreekt? Of als er op een onverwachte plek een terroristische aanslag wordt gepleegd? Is elke gemeente wel op dat soort zaken voorbereid? Ik denk van niet.
En daar ligt uw werkterrein.
Zo is het.